Fondurile mutuale, solutia guvernului pentru pierderile fermierilor in caz de seceta sau grindina

Vineri, 21 Iunie 2013, ora 16:30
1835 citiri
Fondurile mutuale, solutia guvernului pentru pierderile fermierilor in caz de seceta sau grindina

Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta privind infiintarea fondurilor mutuale pentru agricultura, prin intermediul carora fermierii vor putea fi protejati integral si de alte riscuri decat cele acoperite de firmele de asigurari, a anuntat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

"Odata cu infiintarea fondurilor mutuale fermierii romani nu mai risca absolut nimic din punct de vedere meteorologic sau al pierderilor cauzate de diferente de piata, din pierderi de venit. Cred ca infiintarea fondului mutual reprezinta cea mai mare realizare a agriculturii romanesti din ultimii 10 ani", a declarat, vineri, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.

Noua institutie, care ar trebui sa devina operationala din 30 iunie, ar trebui rezolva una dintre problemele spinoase ale agriculturii locale: seceta, calamitate atat de frecventa in Romania intrucat nici o companie de asigurari nu se incumeta sa o acopere.

El a aratat ca fermierii vor fi acoperiti, prin participarea la fondul mutual, pentru riscurile neacoperite de societatile de asigurare, precum grindina, seceta, pierderile de venit cauzate din anumite probleme, boli care apar pe piata.

"Fermierii vor avea posibilitatea, pe langa societatile de asigurari, sa cotizeze la un fond mutual creat si sprijinit de catre Comisia Europeana pe baza unui ONG care va fi infiintat, costurile de functionare urmand sa fie suportate pentru o perioada de trei ani din fonduri europene, din fonduri de dezvoltare rurala pe care Romania le va avea la dispozitie", a spus Constantin.

Fondul se poate crea de catre fermierii care detin cel putin 30% din suprafata agricola a Romaniei, autoritatile incurajand toti fermierii sa adere la acest fond.

Ministerul Agriculturii are deja programate intalniri cu asociatiile de fermieri, care cunosc legislatia si care si-au exprimat dorinta de a adera la acest fond odata ce el va fi infiintat, potrivit ministrului.

Membrii fondului trebuie sa aiba o contributie de 35%

Fondul se constituie din 65% contributie nationala si a Uniunii Europene si 35% din contributia membrilor.

"De exemplu, daca in productia pe care un fermier o inregistreaza intr-un an obtine o diferenta de 100.000 de euro fata de anul trecut, fermierul poate sa-si acopere aceasta diferenta, numai daca pierderea este incadrata intr-o anumita cauza pe care noi o vom defini in perioada urmatoare prin norme metodologice.

Fermierul poate sa-si recupereze de la fondul mutual intreaga suma de 100.000 de euro, 65.000 de euro venind ca si contributie de la bugetul de stat, de la Ministerul Agriculturii si 35.000 euro din contributiile pe care fermierii le aduc la acest fond mutual, urmand ca statul dupa aceea 75% din acei 65.000 de euro sa recupereze din fonduri europene", a precizat Constantin.

El a mentionat ca cei care nu cotizeaza la fondul mutual vor primi in continuare de la stat 20% din contributia stabilita pentru ceilalti fermieri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#infiintare fond mutual agricultura, #pagube agricultura fond mutual, #recuperare pagube fermieri, #calamitati naturale agricultura , #Agricultura