Granarul Europei in '89, acum importator

Vineri, 28 August 2009, ora 22:49
1542 citiri
Granarul Europei in '89, acum importator

Daca pana in urma cu cativa zeci de ani Romania era considerata "granarul Europei", in prezent am devenit importatorul continentului. In anul 1989, tara noastra avea o recolta de grau de circa 8 milioane de tone, iar la exact 20 de ani productia la aceasta cereala este aproape la jumatate, putin peste 5 milioane tone.

Reprezentantii producatorilor agricoli spun ca principala problema care a dus la scaderea recoltelor a fost faramitarea suprafetelor agricole.

"Dupa ce s-a dat pamantul inapoi la tarani, o parte din acestia nu au mai avut puterea financiara de a-l lucra, asa s-au ajuns la recoltele pe care le avem acum.

Totodata, avem peste 4 milioane de hectare parcelate.

Sa nu uitam ca, in prezent, mai sunt peste 3 milioane de hectare de teren nelucrat", ne-a declarat Stefan Nicolae, presedintele federatiei agricole Agrostar.

Un alt efect distructiv pentru recoltele noastre de grau a fost lipsa sistemului de irigatii care din anii 1992-1993 a inceput sa dispara, fiind furat chiar de tarani.

Pentru productie, doar solutii electorale

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, cel mai prost an al graului in ultimii 20 de ani a fost 2003, cand recolta a ajuns la 2,47 milioane de tone.

Aceasta nu a acoperit nici macar necesarul de consum al Romaniei la acea vreme, fiind nevoiti sa importam.

Ani la fel de slabi au fost 1993, 1996 si 2007, cand recoltele nu au depasit trei milioane de tone.

La polul opus se afla chiar recolta de acum 20 de ani, cand tara noastra a produs peste 7,84 milioane tone de grau.

"Guvernul nu a gasit solutii pentru o subventionare mai buna a agriculturii, astfel ca toate ajutoarele au mai mult forma electorala decat economica.

In zona politicilor agricole, executivul ar trebui sa gaseasca solutii sa-i asocieze din nou pe micii producatori. Plus ca ar fi nevoie si de o banca dornica sa crediteze agricultura", a mai spus Stefan Nicolae. 

#grau, #granar, #agricultura, #importator , #Agricultura