Guvernul iese la "vanatoare" de produse traditionale false. Scapa cine merita

Joi, 06 Iunie 2013, ora 09:10
2644 citiri
Guvernul iese la "vanatoare" de produse traditionale false. Scapa cine merita

Autoritatile schimba foaia cu agricultorii de produse traditionale si vor sa schimbe legislatia astfel incat sa "curate" piata de produsele cumparate din supermarketuri si vandute la suprapret in targurile de specialitate.

Reprezentanti din cadrul Ministerului Agriculturii analizeaza schimbarea legislatiei nationale pentru a respecta normele europene. In prezent, legislatia permisiva si inregistarea cu usurinta in acest sistem fac ca piata nationala sa fie "bombardata" cu produse traditionale.

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu a precizat ca, potrivit noilor reglementari, producatorii trebuie sa dovedeasca faptul ca folosesc reteta de cel putin 30 de ani.

"Am dat drumul la ordin pe circuit. Si este vorba de doua lucruri importante pe care noi vrem sa le reglam. In primul rand, stabilirea clara a denumirii produsului si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca. Deci, le zicem produse traditionale acelor produse care sunt realizate in gospodarie si la scara mica, in nici un caz industrie si trebuie sa aiba un atestat care sa demonstreze ca produsul este realizat de cel putin 30 de ani. Acestea sunt cerintele europene si sa nu foloseasca aditivi si tot felul de bombe", a declarat secretarul de stat Achim Irimescu,pentru Business24.

Intra in joc "reteta traditionala"

O alta modificare legislativa importanta in acest sector de piata este introducerea denumirii de "reteta traditionala".

"Pe de alta parte, nu uitam nici industria. Si ei realizeaza produse de calitate care se pentru fabrica de foarte multi ani: salamul de Victoria, sunca de Praga, parizerul de buna calitate care nu are tot felul de minuni in el, introducem termenul de reteta consacrata si dam o stampila care sa ateste ca produsul este unul deosebit, astfel incat consumatorul cand se duce in magazin cumpara 200 de grame si nu un kilogram, dar stie ca acolo are doar carne. Pentru a nu fi acuzati ca suntem partinitori, stampila va fi gestionata de minister impreuna cu asociatia de producatori", a explicat secretarul de stat in MADR.

Romania a "inventat" mai multe asemenea produse decat toata Europa la un loc, sustine Sorin Minea, seful Romalimenta. In tara noastra exista peste 4.200 de produse "traditionale", iar ponderea o au produsele lactate (1.360), urmata de produsele din carne (1.059).

Castigurile cu 40-50% mai mari, motivul exploziei

Legislatia permisiva, dar si posibilitatea de a spori substantial castigurile ar putea explica numarul atat de mare de produse traditionale in Romania.

"Acesti producatori oricum au marea sansa ca isi stabilesc niste preturi foarte stimulatorii. In general, un produs traditional costa cu cel putin 40-50% in plus fata de celelelate produse. Asa ca, trebuie sa avem grija ca producatorul sa fie protejat sa isi vanda produsul, dar nici consumatorul sa nu fie pacalit", a mentionat Irimescu.

Secretarul de stat a subliniat faptul ca operatoriii de pe piata trebuie sa se reinregistreze in acest sistem dupa modificarile legislative, iar numarul acestora ar putea sa scada semnificativ.

"Este greu de spus cu cate produse traditionale mai ramanem dupa aceste modificari legislative, insa eu unul ma indoiesc ca sunt 4.200 de produse traditionale in Romania. In noul ordin pot sa mai produca o perioada cele care au fost recunoscute anterior si dupa aceea ei trebuie sa isi reacrediteze produsul", a explicat Achim Irimescu.

Cum se obtine atestarea de "produs traditional" in prezent

Pentru a obtine un atestat de produs traditional, producatorul trebuie sa depuna la Directia Agricola un caiet de sarcini care sa contina:

- numele produsului;

- descrierea metodei de productie, inclusiv a naturii si caracteristicilor materiei prime si/sau ale ingredientelor utilizate si/sau a metodei de preparare a produsului, cu referire la traditionalitatea acesteia;

- elemente care sa prezinte evaluarea caracterului traditional;

- descrierea caracteristicilor produsului, prin indicarea principalelor sale caracteristici fizice, chimice, microbiologice si/sau organoleptice care se raporteaza la traditionalitate;

- cerintele minime si procedurile de verificare si control ale traditionalitatii.

Dupa ce este verificat caietul de sarcini de catre Directia Agricola, el este studiat si aprobat de catre MADR care verifica, inregistreaza si elibereaza atestatul de produs traditional. Tot acest proces este netaxat de stat, a mai precizat oficialul din cadrul ministerului.

#produse traditionale legislatie Romania, #produse traditionale Romania, #Ministerul Agriculturii produse traditionale , #Agricultura