Harta terenurilor agricole exploatate de "mosierii" statului

Marti, 23 Iulie 2013, ora 07:40
10940 citiri
Harta terenurilor agricole exploatate de "mosierii" statului
Ioan Niculae, cel mai bogat roman si al treilea in clasamentul celor mai mari "chiriasi" ai ADS

Marii arendasi ai statului, unii dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Romania se bat pe terenurile din sudul tarii. Judetul Ialomita este cel mai disputat, fiind judetul unde trei din cei cinci mari "mosieri" ai Romaniei au terenuri.

Dupa ce Business24 v-a prezentat lista agricultorilor celor mai mari contracte cu terenuri agricole arendate sau concesionate, va aratam si zonele in care marii arendasi au in "chirie" terenurile de la ADS.

Culita Tarata, vechiul chirias al Insulei Mari a Brailei

Culita Tarata are terenuri inchiriate de la Agentia Domeniilor Statului de mai bine de 10 ani. Compania cu care a incheiat primele contracte de concesiune cu ADS se numea TCE 3 Brazi. Dupa un proces cu Agentia care se ocupa de terenurile statului, firma lui Tarata a pierdut terenul aflat in arenda.

Totusi, in 2013, omul de afaceri redevine cel mai mare "chirias" al statului dupa ce preia contractele de arenda si concesiune printr-o alta companie, Agricost, de aceasta data alaturi si de un asociat, Constantin Dulute.

Exploatatia de 57.000 de hectare de teren din Insula Mare a Brailei este considerata cea mai mare ferma din Europa. Omul de afaceri a investit foarte multi bani in sisteme moderne de irigatii si in tehnologizarea fermei.

Practic, din cele 57.000 de hectare de teren peste 40.000 au sisteme de irigatii, iar restul de 15.000 de hectare nu au sisteme de irigatii.

In 2012, omul de afaceri a cultivat pe terenul din Insula Mare a Brailei: 18.000 ha de grau, 7.000 ha de orz, 10.000 ha de porumb, 5.000 ha de soia si 5.000 ha de floarea-soarelui.

Libanezul Jihad El Khalil lucreaza terenurile Romaniei pentru export

Jihad El Khalid are afaceri in domeniul agro-alimentar care se ridica la peste 300 de milioane de euro. Grupul pe care il controleaza are, pe langa terenul de la ADS, ferma de pasari si porci de la Oltenita, dar si abatorul la Drajna - judetul Ialomita.

In plus, omul de afaceri intentioneaza sa isi extinda afacerile in acest an cu o noua investitie intr-o fabrica de lucerna.

Terenurile inchiriate de la stat sunt in judetele Giurgiu, Calarasi si Timis.

Sorin Paul Stanescu, castiga o disputa pe 9.700 de hectare de teren

Compania A&S International, controlata de Sorin Paul Stanescu a castigat o disputa in instanta, miza litigiului fiind cele 9.700 de hectare de teren de la ADS.

Cea mai mare parte a acestui teren, (adica 8.400 de hectare), a fost castigat in instanta de A&S International dupa un litigiu cu firma Agrofarm Holding detinuta de omul de afaceri Stefan Poienaru.

Procesele intre cele doua companii au durat mai bine de opt ani, fiind implicata si Agentia Domeniilor Statului.

La sfarsitul anului 2011 A&S International 2000 avea afaceri de 6,8 milioane de euro si 115 angajati, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor (MF). Firma exploateaza terenurile agricole din apropierea orasului Fetesti din judetul Ialomita.

Ioan Niculae - cel mai bogat om de afaceri din Romania si "afacerile" lui cu ADS

Cel mai bogat Roman, Ioan Niculae are afaceri de 200 de milioane de euro in agricultura. Omul de afaceri lucreaza peste 55.000 de hectare de teren, din care peste 4.400 hectare sunt "inchiriate" de la Agentia Domeniilor Statului.

Pe langa terenul agricol pe care il lucreaza, Niculae are ferme de vaci, silozuri pentru depozitarea a 750.000 de tone de cereale, moara, brutarie, doua fabrici de ulei, o fabride de bioetanol si una de furaje DDGS.

Saptamana trecuta omul de afaceri a inaugurat o alta fabrica de ulei la Zimnicea in care a investit 35 de milioane de euro.

Terenurile "inchiriate" de la stat, pe care le administreaza Ioan Niculae, se afla in Balta Ialomitei.

Jean Valvis, grecul care se afla in topul celor mai bogati oameni de afaceri din agricultura romaneasca

Jean Valvis este unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din agricultura. El a ridicat "imperii" pe care apoi le-a vandut si s-a reprofilat. Omul de afaceri grec a pus pe picioare brandul "Dorna" si "La Dorna" pe care le-a vandut cu 100 de milioane de euro. S-a reprofilat pe vii si culturi ecologice.

A investit 11 milioane de euro in via de la Samburesti si alte 15 milioane de euro in agricultura ecologica, plantand porumb. DornaAgri, una din companiile ce fac parte din Valvis Holding Group, exploateaza 7.900 de hectare in Balta Ialomitei, productia fiind axata pe cereale (porumb si grau).

#terenuri agricole Romania, #arendasi terenuri agricole Romania, #top arendasi terenuri agricole , #Agricultura