Ilie Sarbu: Siveco nu a mai primit niciun leu de cand am venit eu

Miercuri, 01 Iulie 2009, ora 17:59
2603 citiri
Ilie Sarbu: Siveco nu a mai primit niciun leu de cand am venit eu

Producatorul de solutii informatice Siveco, firma care asigura software-ul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, nu a mai primit niciun ban pentru serviciile prestate agentiei de cand conducerea MAPDR a fost preluata de Ilie Sarbu, a declarat, miercuri, ministrul de resort, potrivit NewsIn.

"Siveco a facut munca voluntara de cand am venit eu aici si, pana in prezent, si nu a luat niciun leu. Ei au prestat munca tot timpul, pentru ca, daca am ajuns la situatia asta (n.r. procentul de achitare a subventiilor pe suprafata aferente 2008) a fost si datorita faptului ca Siveco a lucrat", a spus ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu.

Contractul subsecvent cu Siveco nu a fost platit, conditia fiind finalizarea platilor pana la 30 iunie, a precizat, miercuri, secretarul de stat in cadrul MAPDR, Liviu Harbuz.

Sarbu a mai spus ca, desi nu a fost multumit de activitatea companiei, contractul cu Siveco nu a putut fi reziliat, insa, in prezent, se poate observa o imbunatatire a activitatii companiei.

"Eu am fost primul care, cand am venit aici, am avut discutii cu firma, am spus ce am avut de spus, am spus-o si public, dar pana in final, mi-am dat seama ca o reziliere a contractului era un dezastru. Din acest moment putem discuta. Ei, pana la urma, au tras, au impins si au reusit sa plateasca. E o mare diferenta intre ceea ce a fost si ceea ce este. Avem un alt stil de munca aici la agentie si chiar in tara", a precizat Sarbu.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a reusit sa achite 92,56%, adica 492 milioane euro, din subventiile pe suprafata aferente anului 2008, pana la data de 30 iunie, termen pana la care Comisia Europeana nu aplica penalitati, pentru care au fost primite confirmari pe baza extraselor de cont.

Pe langa aceasta suma agentia a mai achitat subventii pe suprafata aferente 2008 pana la valoarea de 503,6 milioane euro, pentru care nu s-au primit inca extrase de cont.

Ministrul agriculturii declara pentru NewsIn, in luna ianuarie, ca APIA inregistra intarzieri de un an la implementarea sistemului informatic si acest lucru s-a facut in complicitatea cu Siveco.

Contractul intre APIA si consortiul format din Siveco Romania si ABG Ster-Projekt SA , in valoare de 16,5 milioane lei, a fost incheiat in luna iulie 2006 si a creat mari probleme, din cauza intarzierilor, ajungandu-se pana la un avertisment adresat Romaniei de catre Comisia Europeana, potrivit caruia daca Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS) nu devine functional, va fi activata clauza de salvgardare.

Potrivit contractului facut public de APIA in noiembrie 2007, compania poloneza ABG Ster-Projekt SA si furnizorul roman de servicii IT Siveco s-au obligat sa asigure software pentru sistemul IT al APIA si pentru Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS), pe o durata de 12 luni.

Contractul incheiat in 15 iulie 2006 prevedea plata unor penalitati de 0,06% pe zi din valoarea serviciilor neexecutate corespunzator, in cazul in care prestatorul nu indeplinea obligatiile asumate prin contract sau nu convenea prelungirea termenului de executie.

Partile contractului au stabilit data de 24 iulie 2006 ca limita maxima la care consortiul avea obligatia sa inceapa prestarea de servicii pentru Agentie.

Consortiul a fost obligat sa depuna o garantie de buna executie a contractului, care a reprezentat 5% din valoarea contractului fara TVA.

APIA are dreptul sa emita pretentii asupra garantiei de aproape 700.000 de lei, in cazul in care consortiul nu isi indeplineste obligatiile asumate.

Conform documentelor publicate, APIA si consortiul romano-polonez au amendat prevederile contractului de baza prin trei acte aditionale.

Astfel, primul act aditional, incheiat la doar trei zile de la semnarea contractului, a prelungit perioada de furnizare a serviciilor pana la data de 24.08.2007.

Al doilea act aditional a prevazut suplimentarea serviciilor oferite de catre Siveco Romania, pentru care APIA va plati in plus 6.600.000 lei.

Ultima prelungire a perioadei de furnizare a serviciilor IT catre APIA a fost prevazuta in actul aditional 3, semnat pe 8 august 2007.

Volumul foarte mare de date geospatiale digitalizate si modificarile legislative privind functionarea sistemului au fost motivele invocate de consortiu pentru decalarea pana la data de 15 decembrie 2007 a termenului de finalizare.

 

#penalitati, # apia, # siveco, # sarbu , #Agricultura