Update - Informatiile Business24 despre cartelul speculantilor de cereale se confirma. Anchete in toata tara

Joi, 22 August 2013, ora 13:07
2974 citiri
Update - Informatiile Business24 despre cartelul speculantilor de cereale se confirma. Anchete in toata tara

Consiliul Concurentei face verificari la sediile marilor traderi de cereale din Romania: Agricover, Alfred C. Toepfer, Ameropa, Brise Agricultura, Brise Group, Bunge, Cargill, Glencore, Nidera, United Grain.

Se confirma informatiile prezentate intr-un material publicat pe Business24 privind o intalnire la Mamaia intre marii traderi si comerciantii de pe aceasta piata.

Autoritatile ancheteaza un posibil cartel al speculantilor de cereale

Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la 12 sedii si puncte de lucru ale principalelor companii active pe piata comercializarii cerealelor din Bucuresti si din tara.

Companiile inspectate sunt: Agricover, Alfred C. Toepfer, Ameropa, Brise Agricultura, Brise Group, Bunge, Cargill, Glencore, Nidera, United Grain.

"Oamenii sunt de dimineata acolo si ridica documente. Va dura cateva zile pana cand vor fi ele prelucrate. Este posibil ca inspectiile sa se prelungeasca pana maine, apoi va dura cateva zile pana cand vor fi analizate. Nu am nici cea mai vaga idee ce au gasit sau vor gasi. Daca vom strange dovezi care sa arate o intelegere ilegala intre ele, atunci o sa aplicam amenzi care sunt mari de 100 de milioane de euro, sunt amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri", a declarat pentru Ziare.com Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Presedintele a atras atentia asupra cartelului din agricultura

Si presedintele Romaniei, Traian Basescu a atras atentia asupra unui eventual cartel pe piata cerealelor.

"Exista diferente de achizitii sunt de 1 euro, la acelasi siloz. Oare aceasta cartelizare nu ar trebui sesizata si de Guvern si de Consiliul Concurentei?", a declarat seful statului in cadrul unei vizite la o ferma din localitatea Fundulea, judetul Calarasi.

Presedintele a explicat si motivul pentru care cei cinci mari traderii de pe piata din Romania prefera sa mentina pretul cerealelor la un nivel scazut: cumpara in Romania cu 150-160 de euro tona si il vand in Egipt cu 190 euro/tona.

"Este o acuzatie din parte producatorilor ca traderi si comerciantii s-ar fi intalnit pe la Mamaia si au stabilit preturile. Inclusiv la porumb care este foarte jos. Ca urmare noi am solicitat ca si ANPC sa faca o ancheta sa verifice si noi sa verificam pe linia noastra. Va fi sesizat Consiliul Concurentei", a declarat Achim Irimescu, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii.

Plangerile producatorilor au inceput sa fie luate in seama de autoritati dupa ce s-a facut analiza pretul practicat pe bursele europene.

"Pe mine ma socheaza faptul ca piata romaneasca este la diferenta destul de mare de piata europeana. Asta este foarte ciudat", a precizat secretarul de stat la Ministerul Agriculturii.

Producatorii au acuzat "lacomia" traderilor de pe piata din Romania inca de la inceputul recoltei din acest an. Potrivit lor, cei care fac legea pe piata cerealelor au scazut foarte mult pretul folosind diverse tehnici "mai putin ortodoxe": au importat fictiv cantitati insemnate de cereale sau au "plimbat" cerealele pe mare ca sa le readuca in tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#traderi cereale, #cartel cereale, #investigatii piata cereale , #Agricultura