INTERVIU Daniel Constantin: Ne-am propus sa atragem 2,9 miliarde de euro din fonduri europene in 2014

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 11:43
1645 citiri
INTERVIU Daniel Constantin: Ne-am propus sa atragem 2,9 miliarde de euro din fonduri europene in 2014

Ne-am propus sa atragem 2,9 miliarde euro din fonduri europene in 2014, pe plati directe si dezvoltare rurala, si sper sa reusim acest lucru, pentru ca au crescut alocarile pe pilonul I, dar suntem si in ultimii doi ani pe PNDR (Programul National pentru Dezvoltare Rurala), a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, intr-un interviu acordat Agerpres.

Acesta sustine ca in 2013 au fost atrase 2,7 miliarde de euro din fonduri europene, ajungandu-se la un grad de absorbtie de 67% si de contractare de 100%.

Potrivit sursei citate, anul 2014 este un moment de rascruce, in care "putem si trebuie sa intervenim mai mult pentru zona de zootehnie", unde va fi orientata o parte importanta a sprijinului financiar.

Ministrul Agriculturii a adaugat ca, in domeniul legislativ, MADR a initiat nu mai putin de opt proiecte de legi importante pentru sector si pe care fermierii le asteptau, multe dintre acestea corectand o serie de deficiente.

Daniel Constantin a mai vorbit in interviu despre situatia culturilor agricole, precum si despre subventiile pe care le vor primi fermierii in 2014.

Care sunt prioritatile anului 2014 in domeniul agroalimentar din Romania, nu neaparat ale Ministerului Agriculturii?

In primul rand as vorbi despre prioritatile din punct de vedere legislativ, pentru ca si in anii trecuti, 2012-2013, aici s-au facut pasi importanti si foarte multe legi care au pornit din Ministerul Agriculturii au ajuns in faza finala, respectiv sa fie votate in aceasta perioada. Sigur ca cel mai important obiectiv, imediat, in aceste zile, pana in luna februarie, este cel legat de trecerea Legii privind liberalizarea pietei funciare, proiect de lege care a fost initiat de Ministerul Agriculturii, desi nu era in sarcina ministerului, avand ca obiectiv punerea in valoare a comunitatilor locale si de a proteja terenurile agricole din Romania.

Proiectul de lege se va intoarce cu anumite modificari, pe anumite puncte, de forma si nu de fond, la Parlament. (...) Este un angajament al Guvernului sa sustina trecerea prin Parlament a acestui proiect extrem de important si sunt convins ca si presedintele, care nu a contestat esenta legii, si anume dreptul de preemtiune, va promulga rapid aceasta lege foarte importanta.

Sigur, mai avem Legea de reorganizare a Ministerului Agriculturii. Este prima data cand ministerul are o lege de reorganizare, care vizeaza mult mai multe lucruri. In primul rand reinfiintarea Agentiei Nationale pentru Zonele montane, care foarte multi ani nu a mai existat si zonele acestea, din pacate, nu au mai avut masuri dedicate, masuri de sprijin. Satele din zonele montane au fost depopulate, tinerii au plecat. Exista o serie intreaga de probleme cauzate de lipsa acestei agentii. De asemenea, infiintarea Agentiei Nationale Fitosanitare, o activitate care in agricultura se vede destul de mult, iar in peisajul social, politic, economic al Romaniei, nu se vede atat de mult, dar este extrem de importanta, pentru ca tine foarte mult de ceea ce inseamna securitatea alimentara.

Agentia Nationala de Resurse Vegetale, o agentie contestata de catre presedinte in cererea de reexaminare, tinem foarte mult in continuare sa o infiintam, pentru ca argumentele prezentate in cererea de examinare nu sunt pertinente si atunci nu vom tine cont de ele, cel putin noi, ca minister initiator. Vom milita ca proiectul sa se intoarca exact in aceeasi forma la presedinte pentru a fi promulgata.

Legea fondului mutual a fost promulgata de presedinte si trecem in partea cea mai grea, cea de implementare, de infiintare a unui instrument extrem de important pentru Romania. Mai e legea pajistilor, mult asteptata de catre fermieri si pe care multi ministri au promis ca o vor modifica. Iata, s-a modificat prin Ordonanta in 2013, suntem in faza finala de vot la Camera Deputatilor si transmitere catre presedinte pentru a intra in vigoare. Este o lege asteptata in special de catre crescatorii de animale care nu au acces prioritar la pasuni, asa cum vor avea dupa intrarea in vigoare a acestei legi.

De asemenea, legea care modifica modalitatea de acordare a certificatului de producator, pe care il transformam in atestat de producator si infiintam si un carnet de producator. Avem cateva motive simple, in primul rand, dorim ca cei care obtin atestatul de producator sa fie cu adevarat cei care produc si nu cei care folosesc productia altor fermieri, muncitori zi de zi la obtinerea productiei agricole, prin faptul ca rugam asociatiile, dam posibilitatea asociatiilor sa avizeze aceste atestate de producator.

In egala masura, cred ca eliminam mafia din piete, care in ultimul timp este din ce in ce mai prezenta, dand posibilitatea celor care produc cu adevarat, care au un atestat de producator, in mod real, sa aiba acces in piete. Punem chiar si un plafon minim de 20% din mesele din piete, care sa fie acordat pentru cei care detin atestatele de producator.

Totodata, am avut anul trecut o ordonanta privind creditarea, transformata dupa aceea in lege. Ne propunem sa amendam legea aceasta, extinzand dreptul de a beneficia de anumite facilitati pentru toate persoanele care vor sa cumpere terenuri agricole. Cetatenii pot sa vina doar cu 10% avans, jumatate din diferenta fiind garantata de catre stat.

Aceasta lege prevede infiintarea unui fond de creditare, deja suntem in procedura de licitatie, sper ca in februarie sa fie declarat castigatorul si, din luna martie, fermierii sa beneficieze de microcredite in conditii avantajoase. Microcredite de 15.000 de euro, de 25.000 de euro, respectiv 75.000 de euro, pentru cofinantarea proiectelor pentru fermele de familie. Este o masura asteptata, pentru ca dobanda este mult mai mica. Este o perioada de gratie pana la trei ani de zile si perioada de creditare de 10 ani.

Este, de asemenea, in curs de avizare si este o prioritate a anului 2014 sa reparam nedreptatea facuta celor 10.000 de fermieri care sunt anchetati cu privire la o decizie a Curtii de Conturi. Decizie corecta, de altfel, pentru ca exista un ordin de ministru din 2007, care spunea ca fermierii care beneficiaza de subventii nu ar trebui sa aiba datorii la bugetul de stat. Multi nu au stiut de aceste datorii, in consecinta sunt anchetati penal.

Mai mult decat atat, li s-au retras subventiile si nu mai pot sa primeasca trei ani de zile. Legea aceasta face dreptate, le vom returna subventiile si vor fi in continuare eligibili pentru a primi subventii. Sper, de asemenea, in februarie sau cel tarziu in martie, sa treaca de Parlamentul Romaniei.

Despre ce sume vorbim in cazul acestor fermieri?

Sper sa nu gresesc, dar cred ca este vorba despre 50 de milioane de lei. Sunt sume pe care le vom returna. As vrea sa mai vorbesc despre o lege care se plimba prin Ministerul Agriculturii si pe la ministerele avizatoare, de trei ani de zile, daca nu mai bine, si anume Legea viei-vinului. Ea a trecut de Guvern, sper ca si Parlamentul sa se miste destul de repede pentru ca este o lege importanta, in special, pentru producatorii mici si mijlocii, dar si pentru producatorii mari de vin.

Iata, avem in domeniul legislativ nu mai putin de 8 proiecte de lege, o parte dintre ele a trecut, iar o parte urmeaza sa fie trecute. Cred ca este un record. Nici nu stiu anii trecuti cate legi a reusit ministerul sa treaca. Important este ca aceste multe legi corecteaza foarte multe deficiente si erau asteptate de fermieri in aceasta perioada.

Puteti sa ne spuneti ce subventii vor lua fermierii in acest an, in detaliu, pe fiecare domeniu?

Cred ca este un moment de rascruce, un moment in care putem si trebuie sa intervenim mai mult pentru zona de zootehnie. Productia vegetala s-a dezvoltat foarte mult si cred ca suntem astazi in postura, pe acea zona, sa putem sa oferim o productie constanta in Romania daca rezolvam problema irigatiilor. Cred ca cei care au afaceri in aceasta zona au vazut acest trend. Insa pe zona de zootehnie, acolo lucrurile nu stau foarte bine, de aceea vrem sa orientam o parte importanta a sprijinului si catre zona respectiva. Este important sa avem rase care sunt certificate si aclimatizate la conditiile din Romania.

Am introdus, incepand din acest an, un ajutor de minimis pentru conservarea raselor de animale. Cuantumul sprijinului aici este 650 de lei pe cap pentru zona de bovine, 650 lei pentru ecvidee, 100 de lei pe cap pentru ovine si caprine, 325 de lei pentru porcine, 6 lei pentru pasari si 10 lei pentru familiile de viermi de matase. Este o masura prin care incercam sa dezvoltam capitalul genetic pe care il are Romania, sa conservam rasele care s-au consacrat in Romania.

Pe de alta parte, se vor continua platile pe zona de ovine. Am introdus, incepand cu anul 2013-2014, o forma de sprijin pentru ovinele din zonele defavorizate, dincolo de plata pe cap de animal la ovine. Daca pentru toate ovinele avem o plata unitara pe cap de animal, pentru cele peste 9 milioane de capete, 1,6 milioane de capete care sunt in zonele defavorizate vor primi, in acest an, o plata suplimentara de 6,5 euro pe cap.

Plata pentru toate ovinele se va face chiar de saptamana viitoare, deja APIA a solicitat 345 milioane de lei pentru aceste subventii. De asemenea, este pentru prima data cand venim cu plata pentru crescatorii de animale mult mai devreme. In ceea ce priveste plata pentru ovinele din zonele defavorizate, ea se va face in luna martie, pentru ca avem nevoie, cum spune regulamentul european, de 90 de zile de control, iar acestea expira undeva la 15-20 martie 2014.

Pentru bovine, plata se va face in continuare pe cap de animal, dar am introdus in acest an o schema diferentiata in care platim, pe de o parte, pentru toate bovinele din Romania o plata unitara pe cap, dar in egala masura, pentru a ajuta laptele, venim cu 20 de euro pe tona de lapte livrat la unitatile de procesare sau catre zona de vanzari directe. Sunt doua forme de sprijin pentru zona de lapte, odata pe laptele livrat si venim si cu acel ajutor de minimis pentru tancurile de racire.

Cred ca in felul acesta ii ajutam atat pe cei care mai au lapte neconform, cu toate ca procentul este foarte mic, se face doar mai mult caz, dar putem sa ajutam si industria la nivel national, reusind in acest fel sa aducem o cantitate mult mai mare de lapte catre piata.

De asemenea, sprijinul pentru motorina a fost reintrodus in trimestrul IV din anul 2013 si va fi acordat in continuare in primele trei trimestre din 2014 si pe urma vom veni cu o noua Hotarare de Guvern de continuare a acestui program.

Am facut o modificare, pentru ca initial erau, din suma totala, 25% pe fiecare dintre cele patru trimestre, dar pentru ca solicitarile mari au fost in decembrie, am marit plafonul la 40% din plafonul total si dam posibilitatea sa acordam de la un trimestru la altul, daca sunt solicitari mai mari intr-un trimestru sau altul.

La porcine si la pasari, acolo avem masura de bunastare, acordata din fonduri europene, si avem un angajament pe 5 ani de zile, din 2012 pana in 2017. Platile se fac deja in aceasta zona fara niciun fel de problema.

As vrea sa vorbim despre productia agricola din 2014 si despre culturile infiintate in toamna. Care este situatia lor si cum sunt prognozele Administratiei Nationale de Meteorologie?

Intr-adevar, trebuie sa fim atenti cum va evolua vremea in perioada urmatoare, dar asa cum am discutat cu cei de la ANM, nu sunt motive de ingrijorare in ceea ce priveste cultura mare. Ma refer la grau si la rapita. Chiar daca au fost temperaturile destul de ridicate in aceasta perioada, nu sunt motive de ingrijorare.

Cultura deocamdata arata bine, a existat o resursa de apa in sol din lunile septembrie si octombrie, atunci cand a plouat destul de bine, dar avem nevoie de precipitatii in urmatoarele saptamani. Daca se vor concretiza prognozele ANM, respectiv ca va ploua in sudul Romaniei si va ninge in nordul Romaniei incepand de saptamana viitoare, cred ca lucrurile vor fi in regula.

E adevarat ca pe zona de pomicultura, acolo trebuie sa facem o evaluare la nivel national. Acolo lucrurile risca sa degenereze, daca situatia va continua. Vom face o evaluare, am discutat deja cu cei de la ASAS si miercuri vom avea o situatie la nivel national referitoare la evolutia productiei agricole.

In privinta absorbtiei fondurilor europene, ce target aveti pentru 2014 si cum ati incheiat anul 2013?

In 2013, ne-am angajat sa atragem 2,5 miliarde de euro fonduri europene pe cei doi piloni, pe dezvoltare rurala si pe plati directe, si am depasit acest target, ajungand la 2,7 miliarde de euro. In anul 2014, ne-am propus sa atragem 2,9 miliarde de euro din fonduri europene. Sper sa reusim acest lucru pentru ca, pe de o parte, au crescut alocarile pe pilonul I, pe plati directe si, pe de alta parte, suntem in ultimii doi ani pentru Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013.

Acolo suntem la un grad de absorbtie de 67%, iar gradul de contractare a depasit 100%. In aceste zile se semneaza ultimele contracte si vom ajunge la un grad de contractare de 108% pentru a ne asigura, in cazul in care vor fi proiecte care nu vor fi duse la capat, ca vom avea contracte semnate astfel incat sa putem cheltui toti banii. Este ambitia noastra sa avem PNDR cu un grad de absorbtie de 100%. Problema pe care o avem in aceasta zona o reprezinta partea de creditare si chiar avem discutii in aceste zile. Trebuie sa facem mai mult si cred ca bancile au inceput sa vada acest lucru.

Eu am vazut rapoarte internationale ale bancilor despre Romania care arata ca zonele cu potential de dezvoltare sunt zona de IT, de energie si de agricultura. Daca vor lua in calcul aceste rapoarte sunt convins ca partea de creditare va fi mult mai flexibila in anul 2014 si ne vor ajuta mai mult bancile sa atragem fonduri europene. Fara partea de cofinantare, fara un contract prietenos pe care sa il aiba beneficiarul si cel care a reusit sa aiba un proiect eligibil pe fonduri europene, sigur ca este foarte greu sa reusim sa implementam.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Daniel Constantin interviu, #Daniel Constantin agricultura , #Agricultura