Irigatiile din Baragan, dictate de pret, nu de vreme

Duminica, 18 Septembrie 2011, ora 12:22
1224 citiri
Irigatiile din Baragan, dictate de pret, nu de vreme

Sistemul de irigatii reprezinta una din marile probleme ale agriculturii romanesti. Pe langa lipsa unei distributii eficiente a canalelor de irigat, lipsa cauzata in mare parte de distrugerea acestora dupa Revolutie, o alta problema o reprezinta pretul la care se fac aceste irigatii si care este de departe unul accesibil agricultorilor de rand.

Astfel, nu este de mirare ca numai un sfert din agricultorii care au nevoie sa-si ude culturile apeleaza la sistemul de irigatii centralizat.

Datele care vin de la ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, sunt usor halucinante, daca ar fi sa comparam nivelul la care se iriga inainte de 1989 si nivelul la care se iriga in prezent.

Astfel, in 1989, suprafata amenajata pentru irigatii era undeva la 3,2 milioane hectare, in timp ce, in ultimii ani, suprafata s-a injumatatit, ajungand la numai 1,4 milioane hectare, din care numai 800.000 hectare sunt functionale. In 2011, au fost contractate pentru irigatii aproximativ 320.000 hectare, insa nu au fost irigate decat vreo 30.000.

Pe fondul unui climat arid, Baraganul este de departe zona care sufera cel mai rau din cauza sistemului de irigatii distribuit ineficicent. Iar acolo unde exista este mult prea scump. Salvarea ar putea veni din partea strainilor, dispusi sa investeasca in canalul Siret-Baragan, care va avea o lungime de 190 kilometri si va putea iriga aproape un milion de hectare in zona de Est a Baraganului.

Pana atunci insa, fermierii din Baragn asteapta la mila lui Dumnezeu, rugandu-se sa ploua, ca sa nu fie nevoiti sa apeleze la apa pompata prin canale. In acest caz, cifrele vorbesc de la sine.

De exemplu, la Unitatea de Administrare Braila Nord, din cadrul Administratiei Nationale "Imbunatatiri Funciare" (ANIF), doar o treime din suprafata contractata a fost irigata in acest an. Astfel, in 2011, au fost contractate 39.459 de hectare, din care au fost irigate numai 13.555 de hectare, efectuandu-se 28.129 de irgatii cumulate.

Cifra este cu mult mai mica daca ne gandim ca unitatea are capacitatea de a iriga 132.884 de hectare, din care 95.335 de hectare sunt declarate de utilitate publica (n.red. - indeplinesc criteriile de irigatii cu cheltuieli minime de intretinere si exploatare). In total, unitatea a utilizat un volum de apa de 23.732 mii de metri cubi, pana la data de 5 septembrie.

In ciuda faptului ca, anul acesta, vremea a tinut cu agricultorii, in sensul ca a plouat destul de mult, ajutand culturile, nivelul de irigatii a fost aproximativ acelasi cu cel din 2010, cand au fost ajutate cu apa 13.881 de hectare (la o suparfata contractata de 37.890 de hectare) si a fost livrat un volum de apa de 28.152 mii metri cubi.

Cum pretul este principalul factor de decizie in cazul contractarii irigatiilor, nu este de mirarea ca datele sunt atat de apropiate. Practic, cifrele vorbesc de la sine si dovedesc ca nu mila naturii este cea care influenteaza gradul de irigare, ci tocmai pretul apei.

Citeste continuarea pe Ziare.com

#irigatii baragan, #canal irigatii, #bani , #Agricultura