Legea vanzarii terenurilor agricole, pe masa Guvernului pana la finele lunii august

Sambata, 10 August 2013, ora 13:44
3859 citiri
Legea vanzarii terenurilor agricole, pe masa Guvernului pana la finele lunii august

Legea vanzarii terenurilor agricole catre persoane fizice romane sau straine se va afla pe masa Guvernului pana la finele lunii august, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.

"Cel mai important proiect legislativ din aceasta perioada este legea vanzarii terenurilor agricole catre persoane fizice romane si straine. Pana la sfarsitul lunii august acest proiect legislativ va fi pe masa Guvernului, astfel incat sa putem sa luam un punct de vedere, dupa care va fi transmis la Parlament. Vrem ca in luna septembrie sau cel tarziu in octombrie sa avem o lege foarte clara care sa reglementeze vanzarea terenurilor agricole de la 1 ianuarie 2014, atunci cand se va liberaliza piata funciara, iar persoanele fizice straine pot cumpara terenuri in Romania", a explicat Constantin.

Seful MADR a precizat ca s-au facut eforturi in anii trecuti ca termenul de liberalizare a pietei funciare sa fie prelungit dupa 2014, dar din pacate tratatul de aderare nu prevede acest lucru.

"Acest termen, 1 ianuarie 2014, este prevazut in tratatul de aderare. S-au facut eforturi in anii trecuti si in acest an ca termenul sa poate fi prelungit, dar tratatul de aderare, asa cum a fost semnat in anul 2005, nu prevede aceasta posibilitate, si atunci trebuie sa intervenim printr-o astfel de lege care sa protejeze si sa creeze un mediu competitiv pentru fermierii din Romania, care vor sa achizitioneze terenuri si vor sa dezvolte afaceri in agricultura", a subliniat Daniel Constantin..

Cel de-al doilea proiect legislativ prezentat de ministrul Agriculturii se refera la reglementarea si functionarea Agentiei Domeniilor Statului (ADS).

"Aceasta agentie trebuie sa nu mai joace doar rolul de gestionare a fondului funciar, ci si de reglementare a acestuia, dupa modelul Safer din Franta. Beneficiem si de expertiza unor specialisti din ADS-ul francez, ca sa ii spun asa, respectiv Safer, astfel incat sa facem aceasta agentie functionala in beneficiul fermierilor, respectiv sa vizeze tranzactiile de terenuri intre persoane fizice sau juridice pe piata libera si chiar sa intervina pe piata funciara astfel incat sa ajute la consolidarea exploatatiilor din Romania", a mai subliniat ministrul Daniel Constantin.

Pana la finele lui 2013, strainii - persoane fizice nu pot cumpara terenuri agricole in Romania, decat daca sunt firme cu actionariat strain, considerate astfel persoane juridice romane.

La ora actuala, circa 8% din suprafata arabila a Romaniei este utilizata de cetateni straini, care au cumparat in conformitate cu prevederile legale sau au concesionat suprafetele de teren cu cele doua conditionari care se regasesc in Codul Civil. Astfel, pentru persoanele fizice exista obligativitatea de a avea domiciliul in Romania, iar pentru persoanele juridice sau asociatii de a avea sediul in Romania daca doresc sa detina teren sau sa-l lucreze.

Potrivit datelor MADR, suprafata agricola detinuta de straini in Romania la finele lui 2011 se ridica la peste 700.000 de hectare, reprezentand 8,5% din suprafata arabila a Romaniei. Intr-un clasament al cumparatorilor de teren in Romania, pe primele locuri se afla Italia, cu 24,29%, urmata de Germania cu 15,48% si de tarile arabe cu 9,98%. Totodata, Ungaria detinea 8,17% din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumparat in Romania, Spania (6,22%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%), Grecia si Olanda cate 2,4% si Turcia 0,78%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#lege vanzare terenuri agricole, #instrainarea terenurilor agricole , #Agricultura