Lubenitele de Dabuleni in razboi cu pepenii verzi din intreaga tara

Vineri, 19 Iulie 2013, ora 08:05
4433 citiri
Lubenitele de Dabuleni in razboi cu pepenii verzi din intreaga tara

In plin sezon, piata pepenilor verzi este disputata de mai multi producatori locali. In timp ce lubenita de Dabuleni rezista sustinuta de brandul puternic pe care il are in spate, alte localitati fac eforturi pentru a castiga increderea publicului. Pepenele de Gottlob ameninta cu noi lovituri de piata.

Lubenita de Dabuleni, devenita brand de tara dupa Zaibarul de Bailesti, trebuie sa faca fata unei piete disputate si de alti producatori. Brandul oltenesc pierde teren pe aceasta piata, din cauza concurentei neloiale facuta de pepenii de import, dar care sunt vanduti ca fiind de Dabuleni. Se adauga si lipsa de interes a autoritatilor locale in a promova produsul care a facut cunoscut in numele localitatii din judetul Dolj.

Profitand de "decaderea" imperiului oltenesc, alti producatori cu traditie in cultivarea lubenitei incearca sa-si majoreze cota.

In Gottlob, o comuna cu putin peste 2.500 de locuitori din judetul Timis, pepenii se cultiva de mult timp. Incurajati de succesul oltenilor, si gottlobenii vor sa isi faca un brand din lubenita lor.

Avantaj la Gottlob prin implicarea masiva a autoritatilor

Nastor Gheorghe, primarul din Gottlob, spune ca pepenele verde cultivat la ei este de o calitate net superioara celui din Dabuleni, drept dovada, si oltenii vin si cumpara lubenita din Gottlob. Autoritatile locale "au pus umarul" la crearea unui brand.

"Producatorii din Gottlob au sepci, tricouri, etichete cu zona din care provin. In plus, avem incheiat un contract cu o firma care ne inregistreaza la OSIM "lubenita de Gottlob", deci o branduim ca sa ne protejam producatorii", a declarat pentru Business24 Nastor Gheorghe, primarul din Gottlob.

In plus, producatorii din Gottlob au si un slogan scris pe tricouri.

"Pe spate au scris: 'Acest produs provoaca dependenta', spune cu mandrie Dumbrava Nicolino Sebastian, referent la primaria din Gottlob.

Autoritatile locale nu s-au oprit aici. Primaria organizeaza in luna august un festival al lubenitei. Sarbatoarea este deja la a cincea editie.

"In 15-16 august avem Festivalul lubenitei si, spre placuta mea surpriza, am fost contactati de reprezentantii unei comune din Serbia care au vazut pe net anuntul festivalului. Si ei au un festival pe 2 august si poate facem un parteneriat cu ei", a adaugat primarul din Gottlob.

Producator din Dabuleni: Nu avem sustinerea autoritatilor locale

De cealalta parte, producatorii din Dabuleni mizeaza doar pe faima pepenilor. Planurile de promovare sunt putine si vin din parte unui grup de mici producatori si nu de la autoritatile locale asa cum ar fi fost de asteptat.

Inginerul agronom Ion Florea Diaconu a infiintat Casa Pepenilor Verzi Dabuleni, un grup format din 80 de membri care are ca scop comercializarea si promovarea productiei de lubenita.

"Facem noi ce putem. Primarul nu se implica deloc in promovarea pepenilor de Dabuleni", a explicat pentru Business24 Ion Florea Diaconu.

Producatorii au reusit sa incheie contracte cu marile lanturi de supermarketuri, lucru la care viseaza foarte multi productori locali de fructe sau legume.

"Am facut demersurile ca producatorii care vad pepeni de Dabuleni prin tara sa aiba o eticheta. Am facut contract de Real si Metro pentru a comercializa pepenii de Dabuleni. La aceste standuri se vand numai produse romanesti. Incercam de vreo 6 ani de zile sa intram in hipermarketuri. De 2 ani am reusit", a adaugat inginerul.

Avantajul pepenilor de Dabuleni

Cel mai mare avantaj al pepenilor de Dabuleni este acela ca apar foarte devreme, ceea ce le permite producatorilor sa fie primii care vin pe piata cu lubenita si sa isi vanda marfa la un pret mai avantajos.

"In primul rand, datorita solului din regiunea noastra, pepenii apar foarte devreme. Solul nisipos permite ca lubenita de la noi sa fie prima care se face din toata tara. In plus, pepenele de Dabuleni este foarte dulce", a spus Diaconu.

Pepenii romanesti nu ajung la export

Lubenita romaneasca nu ajunge la export sub brand propriu, sustin deopotriva atat primarul din Gottlob, cat si reprezentantul Casa Pepenilor Verzi din Dabuleni.

"Pepenii de Gottlob ajung din Ungaria, pana in Germania, pana in Cehia, Slovenia. Ajung la export, dar, din pacate, pe alte cai. Ungurii cumpara de la noi lubenita si ajung in Ungaria, o eticheteaza ei si o vand ca produsul lor", a spus primarul Gheorghe Nastor.

#pepeni Dabuleni, #razboiul lubenitelor, #razboiul pepenilor, #lubenita Dabuleni 2013 , #Agricultura