Lupta pentru pamant. Ungaria pune "piedica" strainilor, dar vrea terenurile din Ardeal

Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 13:40
4203 citiri
Lupta pentru pamant. Ungaria pune "piedica" strainilor, dar vrea terenurile din Ardeal

Lupta pentru pamanturile tarii se ascute. Piata este libera, orice cetatean al UE poate cumpara terenuri agricole fara restrictii in Romania. Ba mai mult, Ungaria vrea sa puna mana pe o suprafata importanta de teren agricol in Transilvania, oferindu-le proprietarilor o renta viagera.

Liberalizarea pietei funciare, masura prevazuta in Tratatul de Aderare a Romaniei la UE, deschide portile catre terenurile agricole si persoanelor fizice, care pot cumpara pamanturile tarii in aceleasi conditii ca romanii.

Totusi, aceasta masura se refera la persoanele fizice, in conditiile in care, strainii interesati de terenurile din Romania puteau achizitiona si pana acum pamant, prin intermediul unei societati comerciale cu sediul in tara noastra.

In aceste conditii, guvernul de Budapesta a anuntat ca are in vedere un proiect prin care sa intre in posesia unor terenuri agricole din Transilvania, oferindu-le proprietarilor o renta viagera. Intentiile au fost anuntate de Szabo Jozsef Andor, atasat pe probleme de agricultura la Ambasada Ungariei la Bucuresti. Practic, terenurile raman in proprietatea romanilor, insa ungurii le lucreaza.

La ei in tara, ungurii nu le-au deschis portile strainilor

Totusi, ungurii cauta solutii disperate de a impiedica vanzarea terenurilor catre straini. Desi sunt obligati sa aplice normele europene de vanzare fara restrictii incepand cu 15 iunie 2014, Guvernul ungar incearca, pana atunci, sa-si protejeze terenurile agricole prin cateva masuri drastice.

Astfel, persoanele din Ungaria despre care se constata ca sunt implicate in vanzarea de teren agricol ungar catre straini vor fi pasibile de pana la cinci ani de inchisoare.

In plus, guvernul a decis, inca din luna aprilie, sa ofere spre concesionare 200 de mii de hectare de teren arabil catre agricultori, in cadrul unui nou program care se aplica consionarilor ce expira pana la 31 mai 2017.

"Terenurile agricole ungare vor fi detinute de unguri", a afirmat si primul ministru Viktor Orban.

Legile din Romania, in favoarea strainilor

Si autoritatile din Romania au incercat sa "puna piedica" strainilor care vor sa ne cumpere terenurile. Dupa indelungi dezbateri legate de prevederile pe care ar trebui sa le includa, legea care ar trebui sa limiteze vanzarea terenurilor nu a primit semnatura presedintelui tarii. Traian Basescu a retrimis in Parlament legea care, potrivit, fermierilor, mai mult ii incurca decat ii ajuta.

"Legea este ireala si foarte greoaie. De la cerintele noastre, la ceea ce a iesit, este distanta mare. Practic, si-au batut joc de lege, mai mult ne incurca decat ne ajuta" declara cu ceva timp in urma, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor de Producatori din Romania (LAPAR) pentru Business24.

Potrivit legii aflate in dezbatere, au drept de preemptiune la vanzarea unui teren agricol coproprietarii, arendasii, proprietarii vecini, alti agricultori de pe raza localitatii si, in fine, Statul Roman, in aceasta ordine. Pentru ca acestia sa fie informati, primaria trebuie sa afiseze timp de 30 de zile oferta de vanzare iar Autoritatea, pe site-ul sau, la cel mult 3 zile de la primirea ofertei. Daca in termenul de 30 de zile niciunul din preemptori nu-si manifesta intentia de a cumpara terenul, vanzarea e libera.

In conditiile in care, in Romania 30% din suprafata tarii este arendata strainilor, ei sunt cei care vor deveni, cel mai probabil si proprietarii acestor terenuri pentru ca legea le da drept de preemptiune.

Sunt multi straini interesati de pamantul romanesc

O ambasada dintr-o tara mica din Orientul Mijlociu a vrut sa cumpere la noi in tara doua milioane de hectare de teren, a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, seful celei mai importante asociatii de producatori din tara.

"Mi-au cerut mie ajutorul sa le gasesc doua milioane de hectare de teren agricol. Nu pot sa spun ce tara este, insa asta dovedeste cat de cautat este terenul nostru. Exista cerere foarte mare pe piata terenurilor agricole din Romania, foarte multi investitori au venit la mine sa ii ajut sa gaseasca terenurile comasate pe care sa le cumpere", declara cu ceva timp in urma Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR pentru Business24.

In timp ce la noi in tara, un hectar de teren costa in medie, 2.000 de euro, in alte tari, cum ar fi Danemarca, Olanda sau Germania un hectar a sarit de 20 de mii de euro. In momentul de fata investitorii straini detin peste 700.000 de hectare.

#teren agricol vanzare, #liberalizare piata funciara, #Ungaria terenuri Romania , #Agricultura