Europa are nevoie de mai multe pajisti si mai putine culturi intensive pentru a se hrani in urmatorii ani - studiu

Marti, 16 Aprilie 2019, ora 12:08
2855 citiri
Europa are nevoie de mai multe pajisti si mai putine culturi intensive pentru a se hrani in urmatorii ani - studiu
Foto: CC0 Creative Commons

Prin adoptarea unei agriculturi agro-ecologice bazate pe eliminarea ingrasamintelor chimice, reducerea culturilor intensive si o crestere a pajistilor si a culturilor extensive, Europa ar reusi sa isi hraneasca in mod durabil cei 530 de milioane de locuitori in anul 2050, sustine un studiu publicat marti, transmite AFP.

Acest studiu elaborat de Institutul pentru dezvoltare durabila si relatii internationale (IDDRI), din subordinea Institutului pentru Studii Politice (IEP) din Paris, subliniaza ca pentru a hrani mai multe persoane intr-o maniera mai echilibrata, reducand in paralel emisiile de gaze cu efect de sera ale sectorului agricol cu 40% comparativ cu anul 2010, trebuie ca agricultura europeana "sa produca mai bine cu mai putin".

Studiul preconizeaza o reducere de 10% pana la 50% a randamentelor agricole actuale in functie de culturi.

Modelul elaborat de IDDRI tine cont de constrangerile climatice, mizele productiei agricole si agroalimentare si prognozele de sanatate publica internationala. In schimb, cei doi autori ai studiului, Xavier Poux si Pierre-Marie Aubert, admit totusi ca nu au analizat inca viabilitatea economica a sistemului lor pentru agriculturi.

Studiul admite ca agricultura europeana si-a imbunatatit eficienta in termeni de emisii de gaze cu efect de sera (care au scazut cu 20% intre 1990 si 2015) dar subliniaza ca sistemul actual, bazat pe utilizarea semnificativa a pesticidelor si ingrasamintelor chimice, "nu este unul durabil" avand in vedere degradarea alarmanta a biodiversitatii la care contribuie acest sistem.

Agricultura europeana trebuie sa respecte obiectivele fixate in cadrul acordurilor internationale cu privire la clima, modificand insa regimul alimentar actual al populatiilor care este "prea bogat si dezechilibrat" si care contribuie la cresterea cazurilor de afectiuni (obezitate, diabet, maladii cardio-vasculare) subliniaza documentul.

"Chiar daca producem mult in Europa, mancam de asemenea prea mult si in mod dezechilibrat comparativ cu recomandarile nutritionale ale Autoritatii europene pentru siguranta alimentara (EFSA) si ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) ", sustin autorii studiului.

Trecerea la o "agricultura fara chimicale si care include o componenta importanta de pajisti permanente si alte infrastructuri agro-ecologice ar permite recuperarea biodivesitatii, cea a calitatii resurselor naturale si o scadere a emisiilor", se mai arata in studiul IDDRI.

De asemenea, reducerea culturilor intensive ar afecta in special animalele hranite cu cereale, precum porcii sau pasarile, ceea ce ar permite Europei sa inceteze sa mai importe peste 40 de milioane de tone de soia pe an si de asemenea sa reduca presiunile asupra despaduririi, in special in America de Sud.

In pofida reducerii randamentelor, un sector agro-ecologic european ar inregistra un excedent al productiei non-consumat care ar putea fi valorizat la export gratie calitatii sale (o crestere de 20% a productiei de lapte) si in cazul vinului, precizeaza studiul.

#agricultura durabila, #agricultura europa , #Agricultura