Marile banci nu misca un deget pentru credite punte APIA fara garantii de stat

Marti, 13 August 2013, ora 16:00
2678 citiri
Marile banci nu misca un deget pentru credite punte APIA fara garantii de stat

Bancile nu se inghesuie sa acorde credite fermierilor romani, in ciuda eforturilor autoritatilor de a impulsiona creditarea. Doar sapte din cele 40 de banci din Romania au incheiat conventii cu APIA pentru a acorda credite "punte" fermierilor romani. Motivul lipsei de interes a bancilor dedus de analisti: "adeverinta APIA nu reprezinta o asigurare pentru banci. Daca banii nu vin, dintr-un motiv sau altul, tot banca suporta pierderea, nu APIA".

Cele sapte banci care vor acorda in 2014 credite fermierilor romani sunt: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Procredit Bank, Unicredit Tiriac Bank, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania si Banca Comerciala Carpatica.

Numarul bancilor interesate de creditarea fermierilor a scazut fata de 2012, cand APIA a incheiat subventii cu 12 banci comerciale.

Reducerea numarului de banci pe acest segment de piata este explicata si de introducerea de autoritati a unui plafon maxim pentru dobanzile si comisioanele practicate pe astfel de produse.

Practic, credite acordate pe baza adeverintei APIA nu trebuie sa aiba o dobanda mai mare de ROBOR 6M+4% pentru FEGA si ROBOR 6M+4,5% pentru FEADR, iar comisionul sa fie sub 1%.

Cat plateste un fermier cu 100 de hectare pentru un credit punte

Si in prezent ofertele bancilor pentru creditele punte in agricultura au o dobanda sub plafonul negociat de Ministerul Agriculturii. Totusi, initiativa autoritatilor reprezinta "o umbrela" de protectie pentru fermieri, in contextul in care conditiile de creditare se inrautatesc.

Astfel, o persoana care detine o suprafata de 100 de hectare, in baza Schemei de Plata Unica pe Suprafata, beneficiaza de o adeverinta eliberate de APIA prin care se certifica faptul ca fermierul in cauza urmeaza a beneficia de un cuantum de 11.966 de euro.

Avand in vedere procentul de 90% din valoarea subventiei ramase de incasat de fermier de la APIA, clientul poate beneficia de finantare din partea bancii la o valoare maxima de 10.769 euro.

Analist financiar: Daca institutia bancara nu primeste banii, nu va plati APIA pierderile

Reticenta bancilor in creditarea fermierilor pe baza adeverintei APIA este pusa de analistii financiari pe seama faptului ca cea mai mare parte parte din agricultura Romaniei este facuta de micii fermieri.

"Problemele sunt legate de faptul ca o mare parte din agricultura Romaniei se desfasoara in conditii de organizare familiala, care, pentru banci nu este suficient de solida ca sa permita acordarea de imprumuturi. Bancile prefera sa discute cu persoane juridice care au alt statut si alte obligatii decat persoanele fizice", a declarat pentru Business24 analistul financiar Aurelian Dochia, care a ocupat si functia de director general la BRD.

Totusi, Dochia este de parere ca bancile au in portofoliu credite pentru fermieri, insa nu sunt convinsi de acest program sustinut de APIA.

"In al doilea rand, in bilanturile bancilor apar totusi credite acordate fermierilor. Marile banci, BCR, BRD, Banca Transilvania, toate au in portofoliu o pondere mare de credite pentru agricultura. Se pare ca au totusi activitate in aceasta zona, nu neaparat in finantarea "creditului punte" pentru fermieri. Bancile se pot descurca si fara acest program. Nu cred ca acea adeverinta reprezinta o asigurare pentru banci. Daca banii nu vin, dintr-un motiv sau altul, tot banca suporta pierderea, nu APIA", a adaugat Dochia.

Ministrul Agriculturii are un as sub maneca: fondurile europene

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a aratat interesat sa "reglementeze" relatia intre banci si fermieri. El a declarat ca autoritatile vor negocia cu bancile acordarea de credite pentru fermieri pe baza fondurilor europene. Practic, bancile care intentioneaza sa se implice in urmatorul exercitiu bugetar 2014-2020 in transferul de fonduri europene de la CE catre beneficiari trebuie sa vina cu oferte de creditare pentru fermieri.

Ba mai mult decat atat, intr-o alta declaratie, ministrul Constantin a spus ca, daca va fi cazul, banii vor fi transferati printr-o singura banca, dar care sa acorde linii de finantare avantajoase pentru fermieri.

La randul sau, Nicolae Popa, directorul general adjunct al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a anuntat ca in viitorul exercitiu bugetar 2014-2020 banii catre beneficiari vor fi transferati prin banci care au credite pentru cofinantarea proiectelor.

#credite fermieri banci, #banci Romania credite fermieri, #credite agricultori banci , #Agricultura