Master plan in Agricultura, promis de Daniel Constantin: de la fermele de familie la liberalizarea pietei funciare

Duminica, 18 August 2013, ora 13:23
3851 citiri
Master plan in Agricultura, promis de Daniel Constantin: de la fermele de familie la liberalizarea pietei funciare

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a prezentat, intr-o emisiune difuzata de televiziunea publica, principalele masuri din viitorul master plan privind dezvoltarea agriculturii romanesti pe termen lung. Un punct important pe agenda ministrului sunt fermele familiale, chiar daca acestea nu s-au bucurat de succes.

"Indiferent ce s-a facut pana acum la Cotroceni, am vorbit de fiecare data de un masterplan. Ideea este comuna tuturor ministrilor: vrem pentru agricutura sa avem idei de dezvoltare, pe cel putin pe 10 ani, care sa ofere predictibilitate pentru investitorii care vor sa investeasca in acest domeniu", a spus Daniel Constantin, la TVR 1.

Agricultorii romani, neinteresati de fermele familiale

Ministrul Agriculturii s-a aratat increzator ca fermele familiale, proiectul de suflet al ministrului si introdus in strategia elaborata de minister, vor avea succes, desi fermierii nu s-au inghesuit sa ia 50.000 de euro din fonduri europene si ca in 2014 va avea loc liberalizarea pietei funciare.

Jucatorii din piata contactati de Business24 au explicat ca proiectul are din start foarte multe minusuri legate de procedura si principii de aplicare.

Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, Laurentiu Baciu crede ca banii din fonduri nerambursali sunt putini pentru dotarea unei ferme familiale. In plus, el crede ca exista foarte multe semne de intrebare cu privire la legislatia justificativa.

Un alt aspect prezentat cu optimism de Daniel Constantin este liberalizarea pietei funciare, despre care spune ca va avea loc "pana in 2014". In opinia ministrului exista "multa demagogie pe tema acestui subiect", dar precizeaza ca interesul sau este "sa protejez producatorii din Romania".

Piata funciara va fi liberalizata de la 1 ianuarie 2014, insa legea in baza careia vor putea fi vandute terenurile agricole strainilor persoane fizice nu a fost inca definitivata.

Liberalizarea pietei funciare: noua lege, gata in septembrie

Legea care va reglementa vanzarea terenurilor agricole catre persoane fizice romane sau straine va ajunge pe masa Executivului de abia la sfarsitul acestei luni, urmand sa fie supusa apoi votului parlamentarilor. Cel mai probabil, legea va fi gata in octombrie, anuntat ministrul Agriculturii Daniel Constantin.

''Vrem ca in luna septembrie sau cel tarziu in octombrie sa avem o lege foarte clara care sa reglementeze vanzarea terenurilor agricole de la 1 ianuarie 2014, atunci cand se va liberaliza piata funciara, iar persoanele fizice straine pot cumpara terenuri in Romania'', a declarat seful MADR.

ADS va interveni pe piata funciara

Potrivit ministrului, noul act normativ va prevedea posibilitatea ca statul, vecinii sau arendasii terenurilor sa aiba dreptul de preemptiune la cumpararea terenurilor.

"Noua lege a ADS va rezolva doua probleme. In primul rand, va asigura competitivitatea fermierului roman, dandu-i sansa fie vecinului, fie arendasului sau statului sa aiba dreptul de preemptiune. Pe de alta parte, ADS va administra capitalul funciar pe care il are si va reglementa piata funciara", a afirmat Daniel Constantin.

El sustine ca noul act normativ va crea cadrul pentru ca ADS sa avizeze orice vanzare sau schimb de teren, dar si sa participe la procesul de comasare a terenurilor.

"ADS trebuie sa aiba rolul de a interveni pe piata funciara. Sa cumpere suprafete mici si sa vanda suprafete mari. Cu alte cuvinte, sa ajute la procesul de comasare. Sa cumpere parcele de doua, trei, cinci sau zece hectare si sa vanda 100 de hectare, cel putin", a adaugat ministrul Agriculturii.

#agricultura daniel COnstantin, #ferme familiale Daniel Constantin, #strategia agricultura , #Agricultura