Ministrul Agriculturii isi acuza predecesorii de lipsa politicilor de subventionare

Marti, 25 Mai 2010, ora 23:44
1061 citiri
Ministrul Agriculturii isi acuza predecesorii de lipsa politicilor de subventionare

Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii, a afirmat, in cadrul dezbaterii din Camera Deputatilor referitoare la motiunea simpla a PSD initiata impotriva sa, ca situatia din domeniul pe care il administreaza, se datoreaza lipsei unei politici coerente de acordare a ajutoarelor de stat pentru fermieri, informeaza Newsin.

Ministrul Mihail Dumitru a admis ca o serie de probleme ridicate in motiunea pe agricultura initiata de catre PSD sunt reale, insa acestea nu-i pot fi imputate atata vreme cat problemele sunt mult mai vechi decat mandatul pe care il detine acum.

"Temele concrete ale motiunii pleaca de la multitudinea de probleme acumulate in ultimii 20 de ani pentru care nu s-au gasit niciodata solutiile adecvate. Daca va asteptati de la mine sa le rezolv in cinci luni de mandat, va spun ca niciun ministru nu le poate rezolva intr-un timp atat de scurt, mai ales in contextul economic actual", le-a spus Dumitru deputatilor.

El a aratat ca instabilitatea guvernamentala de la finele anului trecut a pus Executivul in imposibilitatea de a pune la punct o strategie de a identifica solutii pentru subventionarea in continuare a agriculturii romanesti.

"Asta se intampla in ultimile luni in care se puteau inca adopta masuri legale necesare evitarii intreruperii bruste al regimului tranzitoriu al ajutoarelor de stat in agricultura.

Exista o responsabilitate politica aici care nu-mi apartine mie ca ministru si nici guvernului din care fac parte. La 31 decembrie 2009 a existat perioada de tranzitie si au incetat sa existe 56 de scheme de ajutor de stat in locul carora nu s-a pregatit nimic in cei trei ani de la aderare.

In 2007-2009, statul a continuat sa subventioneze puternic agricultura. Valoarea sprijinului anual a fost de 1,3 miliarde de euro de la bugetul de stat la care se adauga ajutoare de la Uniunea Europeana de 700 de milioane de euro in 2009", a spus Dumitru.

El a adaugat ca autoritatile romane nu au folosit perioada de tranzitie pentru identificarea unor noi scheme de ajutor de stat pentru a le inlocui pe cele neconforme cu normele europene.

"Romania trebuia sa reduca progresiv formele vechi de sprijin si trebuia sa foloseasca perioada de tranzitie pentru inlocuirea ajutoarealor neconforme cu cele conforme. Nevoile reale de sprijin ale agriculturii si alocarile generoase facute de guvern si Parlament a facut ca fondurile sa nu poata fi acordate la timp.

S-a instituit un proces absolut nesustenabil de rostogolire a datoriilor de la an la an ajungandu-se la finele lui 2009 ca totalitatea resurselor pe 2010 sa fie alocate aproape exclusiv pentru plata angajamentelor anului trecut.

Mi-au ramas doar 220 de milioane de lei pentru aprobarea unor noi ajutoare de stat", a spus ministrul Agriculturii. Situatia este agravata de faptul ca bugetul restrans pentru agricultura alocat pentru 2010 nu permite alocarea fondurilor pentru alte scheme de ajutor, a mai aratat Dumitru.

"Am preluat un minister afectat de instabilitatea conducerii si a trebuit sa rezolv probleme ce asteptau de mai bine de un an. Am incercat sa prioritizez actiunile in functie de urgenta lor. Am pregatit 13 scheme de ajutor de stat pentru care am elaborat hotararile de guvern necesare.

Lipsa de resurse bugetare a permis aprobarea unei singure scheme, pentru cinci procesul a fost stopat la Ministerul Finantelor", a precizat ministrul.

In ceea ce priveste restantele catre fermieri care i se imputa in textul motiunii, Dumitru a spus: "In mai am achitat 99,6% din datoria restanta din 2009. Nu sunt de acord cu concluzia ca fermierii finanteaza statul deoarece fermierii insista ca formele de sprijin sa fie promovate chiar si in absenta resurselor bugetare". 

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#agricultura, #subventionari, #mihail dumitru , #Agricultura