Ministrul Agriculturii: nu putem prelungi subventiile agricole

Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 09:47
2258 citiri
Ministrul Agriculturii: nu putem prelungi subventiile agricole

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca nu este posibila o derogare de la Comisia Europeana pentru prelungirea cu cel putin un an a ajutoarelor de stat, asa cum solicita reprezentantii federatiei sindicale Agrostar.

Agrostar, cea mai mare organizatie sindicala din domeniul agricol, va cere vineri ministrului Agriculturii prelungirea cu cel putin un an a ajutoarelor de stat, printr-o derogare de la Comisia Europeana, precizeaza Mediafax.

"Nu este posibila o derogare. Ne vom concentra asupra inlocuirii formelor de subventii. Va trebui sa discutam cu partenerii sociali si alte prioritati de dezvoltare pe care sa le negociem cu Comisia Europeana", a spus Dumitru, inaintea intalnirii cu conducerea Agrostar.

Printre temele de discutie se numara ajutoarele de stat care nu se mai acorda din acest an, precum si bugetul alocat sectorului in anul 2010 si investitiile prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Presedintele Agrostar, Niculae Stefan, a afirmat, joi, ca reprezentantii Federatiei vor veni cu propuneri concrete la intalnire.

"In primul rand vom cere prelungirea cu cel putin un an a ajutoarelor de stat, care nu mai pot fi acordate din acest an, printr-o derogare de la Comisia Europena, asa cum s-a intamplat si in cazul altor state", a spus Stefan.

Sustinerea financiara de catre stat a productiei de carne de porc si pasare, oua, sfecla de zahar, orez, in, canepa, soia sau tutun, dar si subventionarea motorinei pentru lucrari agricole si a energiei pentru irigatii au incetat de la 1 ianuarie 2010.

"De asemenea, cerem garantarea 100% a cofinantarii proiectelor depuse de fermieri in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si alocarea a 4% din PIB pentru agricultura. Daca aceste probleme nu isi vor gasi rezolvarea, in cadrul Biroului Executiv de saptamana viitore vom stabli calendarul actiunilor de protest", a mai spus Stefan. 

Federatia Agrostar, cea mai mare organizatie sindicala din domeniul agricol, a fost infiintata in 1990 si numara peste 38.000 de membri, avand in componenta sa peste 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii.

 

#agricultura, #agrostar, #derogare, #subventii , #Agricultura