Ministrul Agriculturii: Productia de grau scade cu 15% in 2012

Vineri, 27 Iulie 2012, ora 15:35
3055 citiri
Ministrul Agriculturii: Productia de grau scade cu 15% in 2012

Productia totala de grau de anul acesta va fi de 4,751 milioane tone, in scadere cu 15% fata de cea inregistrata in 2011, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Productia totala de grau se aseaza undeva in jurul cifrei de 4,7 milioane de tone. Ca o comparatie, in anul 2011, productia totala pe care a inregistrat-o Romania a fost de 5,79 milioane de tone", a declarat Constantin, intr-o conferinta de presa.

Potrivit lui Constantin, chiar daca productia de anul acesta este mai mica decat cea de anul trecut, nu este o situatie care sa alarmeze ca Romania nu isi va putea asigura, in perioada urmatoare, necesarul de hrana.

"In anul 2012, exporturile sunt mai mici decat anul trecut, ceea ce ne face sa credem ca necesarul pe piata romaneasca nu va fi afectat sub nicio forma. Toata productia de grau este, inca, in tara, iar, din cate stiu, s-au exportat doar 200.000 de tone. Intr-adevar, din cauze pe care nu le putem controla, este posibil ca la porumb si floarea soarelui sa avem pierderi ceva mai mari in acest an", a spus el.

Datele prezentate de Constantin arata o productie de grau, pentru anul 2012, de 2,6 tone pe hectar, in timp ce, anul trecut, aceasta a fost de 3,5 tone la hectar.

Potrivit bilantului, desi suprafata cultivata cu grau a fost de 1,97 milioane de hectare, cu 9% mai mica decat in anul anterior, recolta din 2011 a fost de aproape 7,2 milioane de tone, cu 24% mai mare decat cea obtinuta in 2010.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA) a estimat ca productia de grau din acest an este compromisa in proportie de 30-35%, in timp ce, productiile de porumb si floarea soarelui sunt afectate cu pana la 40-45%.

"Daca pierderile la capitolul grau se vor accentua, atunci s-ar putea sa fim nevoiti sa apelam si la importuri, costurile de achizitie urmand sa fie destul de ridicate, mai ales in conditiile in care pretul graului la bursa a crescut cu circa 30%", a afirmat Dragos Frumosu.

Seceta din acest an a dat mari batai de cap agricultorilor, cele mai afectate culturi fiind cele de grau si porumb. In Alba, peste 50.000 de hectare de culturi au fost distruse, in Iasi aproape jumatate din suprafetele cultivate au fost afectate de seceta, au anuntat fermierii, care au cerut guvernului instaurarea starii de urgenta in agricultura.

Peste 50 mii de hectare de culturi, distruse de seceta, doar in Alba

Ministrul Agriculturii a anuntat, in aceasta saptamana, o serie de masuri pentru sprijinirea fermierilor care se confrunta cu seceta. Guvernul a promis acoperirea a 80% din pierderile inregistrate din cauza secetei. In plus, se vor acorda ajutoare pentru irigatii, fermierii platind preturi cu 20% mai mici la energia electrica.

Dupa perioada de recoltare, Guvernul va face o analiza a pagubelor pe care fermierii le vor inregistra la culturi din cauza secetei si le va oferi acestora despagubiri de pana la 80% din valoarea pierderilor, daca acestea sunt mai mari de 30% fata de media veniturilor inregistrate in ultimii trei ani, a anuntat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, in cadrul sedintei de guvern de miercuri.

Cati bani le va da Guvernul fermierilor care vor avea pierderi in 2012

#productie grau Romania 2012, #productie grau 2012 declaratii Constantin, #productie grau seceta , #Agricultura