Ministrul german al agriculturii critica propunerile lui Ciolos privind reforma PAC

Marti, 27 Decembrie 2011, ora 15:51
1689 citiri
Ministrul german al agriculturii critica propunerile lui Ciolos privind reforma PAC

Ministrul german al Agriculturii, Ilse Aigner, critica propunerile comisarului pentru agricultura, Dacian Ciolos, privind reforma Politicii Agricole Comune, sustinand ca acestea vor crea mai multa birocratie si vor dezavantaja marile ferme.

"Va trebui sa purtam multe discutii. Una dintre principalele noastre cerinte consta in simplificarea procedurilor (...) In prezent, fermierii trebuie sa completeze 18 formulare", a declarat ministrul Ilse Aigner, intr-un interviu pentru DPA.

"Nu avem nevoie de un nou monstru birocratic, ci de o politica agricola orientata spre viitor", a mai precizat Aigner, referindu-se la propunerea comisarului de asociere a sprijinului pentru fermieri cu masuri de ecologizare, in caz contrar aplicandu-se penalizari.

Cum se va proceda in cazul in care un fermier nu respecta regulile de ecologizare, "primeste subventii cu 30% mai putin, nu primeste nimic sau penalizarea este in functie de gravitatea neregulilor?", s-a intrebat Ilse Aigner.

Propunerile lui Ciolos au fost criticate si in Danemarca

Ministrul german nu este de acord nici cu propunerea ca micile ferme sa fie scutite de aceasta prevedere, de care ar beneficia in special micile exploatatii agricole din Romania, Bulgaria sau Polonia cu doua sau trei hectare de teren.

"Nu este in spiritul protejarii mediului ca toate fermele mici sa fie scutite. Dat fiind ca fermele din statele est-europene sunt mult mai mici decat cele din Germania inseamna ca zone intregi din aceste tari nu vor respecta conditiile de mediu", a precizat Aigner.

Propunerile lui Dacian Ciolos au fost criticate si de Danemarca, ai carei fermieri ar urma sa piarda o mare parte din subventiile directe, daca reforma PAC va fi adoptata in forma propusa de comisar.

Britanicii apreciaza ca propunerile nu reprezinta un raspuns la pierderea competitivitatii fermelor europene si la lipsa de eficienta fata de alte regiuni.

Reforma PAC vizeaza reechilibrarea platii subventiilor directe

Comisia Europeana a prezentat in octombrie un proiect de reforma a Politicii Agricole Comune pentru perioada de dupa 2013, ce are in centru o reorientare si o reechilibrare a modului de acordare a subventiilor, dar bugetul ramane cam la acelasi nivel - de 55 de miliarde de euro pe an pana in 2020.

Obiectivul acestui proiect este sporirea competitivitatii, a durabilitatii si a stabilitatii agriculturii peste tot in Europa, pentru a garanta cetatenilor europeni o alimentatie sanatoasa si de calitate, pentru a proteja mediul si pentru a dezvolta zonele rurale, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Reforma PAC trebuie sa fie aprobata acum de guvernele UE si de Parlamentul European, un proces care ar urma sa dureze cel putin doi ani.

Reforma vizeaza sa reechilibreze plata subventiilor directe, care, in prezent, acorda de pilda fermierilor din Italia si Grecia 400 de euro la hectar, in timp ce in letonii primesc mai putin de 100 de euro la hectar, in medie.

Totusi, Franta va continua sa fie primul beneficiar al PAC si va pierde relativ putin, in timp ce tarile din Europa de Est vor continua sa incaseze prime la hectar sub media europeana. Balticii sunt nemultumiti din aceasta cauza.

Ciolos doreste ca fermierii sa primeasca minim 90% din media platilor directe

Ciolos le-a spus europarlamentarilor ca doreste ca fermierii din toate tarile sa primeasca cel putin 90% din media platilor directe - in prezent este de circa 270 de euro la hectar -, dar nu a indicat un termen-limita pentru atingerea acestui obiectiv.

Pentru a ajuta la eliberarea fondurilor care sa fie folosite la redistribuire, Ciolos a anuntat ca marile exploatatii agricole nu vor putea primi mai mult de 300.000 de euro pe an incepand din 2014.

De asemenea, proiectul specifica acordarea subventiilor pentru "fermierii activi", ceea ce inseamna ca, de exemplu, aeroporturile sau terenurile de golf nu vor mai putea primi subventiile pe care le primesc in prezent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#critici Ciolos, #reforma pac, #propuneri comisar Ciolos, #dacian ciolos , #Agricultura