Se anunta o noua isterie. Procese colective ale proprietarilor de terenuri agricole impotriva arendasilor

Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 07:00
3810 citiri
Se anunta o noua isterie. Procese colective ale proprietarilor de terenuri agricole impotriva arendasilor

Liberalizarea pietei funciare din 2014 atrage o serie de "miscari" pe aceasta piata. Avocatii avertizeaza: se anunta o noua isterie a proceselor colective intentate de proprietarii care vor sa renunte la contractul de arenda pentru a-si vinde terenurile strainilor.

De la "avalansa" de investitori celebri, pana la "noi baroni" pe pamantul statului si procese colective "de-a valma", toate dovedesc faptul ca terenurile agricole la fel de valoroase precum aurul.

"Isteria" proceselor colective pe clauzele abuzive incluse de banci in contractele de credit ale clientilor ar putea fi depasita, din 2014, de procesele colective intentate de proprietarii de terenuri care vor sa renunte la arendarea lui.

Cresterea preturilor pentru terenurile agricole din 2014, odata cu liberalizarea pietei funciare, ii va determina pe proprietarii care isi arendau terenurile sa fie mult mai tentati sa le vanda. Prin urmare, se vor "isca" multe dispute intre proprietarii care vor sa renunte la arenda si persoanele carora le arendau terenul si care au un contract cu proprietarii.

Probleme la contractele de arenda se gasesc, sustin avocatii.

"Noi am avut procese legate de arenda atunci cand cantitatea pe care trebuia sa o primeasca un proprietar era mai mica si era stabilita sub forma de procent si intotdeauna etalonul din care se calcula procentul era mai mic decat in mod real. Este un caz de reziliere a contractului de arenda. Un pic mai greu este cand exista o cota fixa, deci cand dau 500-800 de kg la hectar, adica indiferent de cat ar fi fost productia tot atat primeai. Sunt probleme foarte, foarte mari la modalitatea de a prelungi contractele, in sensul ca, in momentul in care te duci sa iti iei recolta, le mai baga cate o foaie si semneaza ca mai prelungesc contractul. Probleme foarte mari, din nou, sunt ca multe dintre contracte nici macar nu sunt semnate. Ele sunt incheiate pur si simplu, s-a luat lista de la primarie si au inceput sa incheie contracte, doar daca mai aparea vreun mostenitor sau ceva atunci renegociau contractele", a declarat pentru Business24 Marius Coltuc, avocat fondator a casei de avocatura Coltuc si Asociatii.

Potrivit avocatului, o sa fie mult mai multe procese fata de cele pe clauze abuzive in cazul bancilor.

"Dupa liberalizarea pietei funciare, omul o sa spuna: "Oricum nu puteam sa muncesc terenul si il dadeam in arenda, de ce sa nu il vand?". Si atunci o sa fie un adevarat razboi pentru ca dincolo se vor apara cu dintii. Proprietarii au sanse de castig. Intotdeauna sunt nereguli la astfel de contracte", a completat Marius Coltuc.

Ponta devine baron pe Domeniile Statului

In toata aceasta perioada de "framantari" pe piata terenurilor, premierul Romaniei vrea sa "puna mana" pe institutia care reglementeaza piata funciara, Agentia Domeniilor Statului (ADS) in administrarea careia se afla in jur de trei milioane de hectare de teren agricol. Dupa ce i-a fost schimbata conducerea, Agentia Domeniilor Statului, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, se va desfiinta pentru a se "transforma" in Autoritatea pentru Reglementare pe piata Funciara, care va trece in autoritatea directa a premierului.

In plus, autoritatile intentioneaza sa schimbe si modul de functionare a institutiei, dandu-i mai multe drepturi pe piata funciara. Practic, Autoritatea devine un fel de "Big Brother" pe piata terenurilor agricole intrucat va fi institutia care va avea ultimul cuvant de spun in orice tranzactie de terenuri.

Intr-un proiect de ordonanta de urgenta aflat in dezbatere pe site-ul Ministerului Agriculturii, noua institutie va fi responsabila cu verificarea fiecarei tranzactii de terenuri din Romania, si va trece de la Ministerul Agriculturii la premierul Romaniei.

"Este o mare aberatie. De ce trebuie o institutie de stat sa intervina intr-o tranzactie comerciala nu inteleg. O sa devin un fel de agentie imobiliara. Daca la ministerul Agriculturii activitatea mai era verifica din cand in cand de Corpul de Control al Premierului, acum au facut legala nelegalitatea", a declarat Laurentiu Baciu, seful celei mai importante asociatii de producatori din Romania.

Udrea si Basescu, latifundiari de Calarasi

Judetul Calarasi a devenit, peste noapte, un Eldorado al Romaniei pentru investitorii interesati de agricultura. Familia Basescu a dat startul, si dupa ei, si Elena Udrea a anuntat antamarea a 80 de hectare de teren agricol la doar cativa kilometri de Nana.

Ioana Basescu a platit in medie 4.500 de euro pe hectar pe terenul cumparat de la o firma privata, Berfige SRL, care a comasat suprafetele cumparate de la 160 de persoane fizice, locuitori din Nana, asa cum a declarat Laurentiu Baciu pentru Business24.

Deputatul PDL, Elena Basescu a urmat exemplul familiei presedintelui si a anuntat antamarea a 80 de hectare de teren agricol in Gurbanesti si Sarulesti, in vecinatatea Autostrazii Soarelui, facand noi pasi pentru formarea livezii de fructe care sa se intinda de 1.000 de hectare.

Fostul ministru al Turismului vrea sa ajunga la 1.000 de hectare de teren agricol pe care sa cultive meri, peri, dar si cereale. In plus, vrea sa acceseze fonduri europene pentru construirea unor depozite pentru fructe si chiar pentru o fabrica de conserve.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vanzari terenuri agricole, #terenuri agricole procese colective, #terenuri agricole arenda, #piata funciara Romania , #Agricultura