"Noi nu ne vindem tara", o lege slogan prin care statul mimeaza protejarea terenurilor agricole fata de straini

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 20:03
3265 citiri
"Noi nu ne vindem tara", o lege slogan prin care statul mimeaza protejarea terenurilor agricole fata de straini

Lege prin care autoritatilor vor sa "protejeze" terenurile tarii in fata strainilor dupa liberalizarea pietii funciare din 2014, prezentata in exclusivitate de Business24, este contestata atat de avocati, cat si reprezentanti ai patronatelor din domeniu. Ei spun ca legea are "conditii aberante" si "neconstitutionale".

Ministerul Agriculturii a lansat in dezbatere publica un proiect de lege prin care urmareste sa "limiteze" vanzarea terenurilor catre straini dupa liberalizarea pietii funciare.

Printre masurile incluse in proiect se numara:

- persoanele fizice nu pot avea mai mult de 100 de hectare de teren agricol in proprietate;

- sa faca dovada ca are cunostinte in domeniul agricol, potrivit normelor metodologice la prezenta lege;

- a desfasurat activitati agricole pentru o perioada de cel putin 5 ani.

Avocatul Radu Ionescu, managing partner al Casei de Avocatura Ionescu si Sava crede ca legea vine cu cateva aspecte neclare si conditii aberante pentru dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole.

"De exemplu, potrivit noului proiect de lege, in Romania nu vei mai putea cumpara teren agricol daca nu demonstrezi studii agricole sau un minimum de 5 ani de exeperienta in domeniul agricol. De asemenea, proiectul reglementeaza foarte strict vanzarea terenurilor catre persoane fizice, fara ca prevederi similare sa fie aplicabile si intreprinderilor. Nu in ultimul rand, prin formula in care este redactat in prezent, proiectul stimuleaza rolul intermediarilor - in dauna micilor proprietari", a declarat Radu Ionescu.

Proiectul de lege, desi benefic in conditiile neclaritatilor existente in prezent in privinta dreptului de proprietate pe piata agricola, prezinta "vicii evidente de constitutionalitate", a mai adaugat reprezentantul Casei de Avocatura Ionescu si Sava.

La randul sau, si consilierul prezidential Adrian Radulescu este de parere ca multe din prevederile legii contravin unor drepturi fundamentale prevazute in Constitutie.

Radulescu: Legea vine cu niste interdictii fara logica

Consilierul prezidential a prezentat pentru Business24 problemele pe care proiectul de lege le poate ridica:

- Autoritatile confunda proprietatea cu exploatatia: limitarea la 100 de hectare proprietate pe persoana fizica, ei confunda proprietatea cu exploatatia. Eu pot sa detin 1.500 - 2.000 de hectare de ternuri ca persoana fizica si exploatarea sa o fac fie prin arenda, fie ca persoana fizica.

- Asociatiile de Udatori trebuie sa dea acceptul pentru propritarul care vrea sa isi vanda ternurile - Acolo unde exista Asociatii ale Udatorilor de Apa, terenurile nu se pot cumpara doar cu acordul Adunarii Generale a udatorilor de apa. Cum poti tu sa decizi legat de proprietatea mea? Este anticonstitutional.

- Proprietarul nu poate schimba destinatia ternului - Terenurile cumparate trebuie sa le mentii statutul pe care il au. Nu poti sa transformi din teren arabil in constructie, sau invers. Iar, contravine legii.

- Arendasii au drept de preemptiune numai daca terenul se afla pe exploatatia lor. Asta nu duce la marirea explotatiei si nici nu permite arendasilor sa cumpere. Pot sa cumpere doar daca terenul este pe unitatea administrativ-teritoriala pe care isi desfasoara ei activitate.

Irimescu: A mai existat o initiativa pentru o astfel de lege. O gluma buna

Si nu este singura incercare de a gasi o formula pentru a regla situatia de pe piata funciara. O alta initiativa de acest gen apartine asociatiei de producatori RO PAC. In cadrul acestei propuneri, agricultorii straini interesati sa cumpere terenuri in Romania ar fi avut obligatia, printre altele, sa prezinte o diploma de studii universitare in limba romana.

In plus, ei ar fi avut posibilitatea sa cumpere terenuri agricole doar daca suprafata pe care si-o doresc a fost in prealabil cumparata de romani.

"A mai existat un proiect initiat de Ro PAC, o asociatie de producatori din Ardeal. Este o gluma buna in care spune ca un strain poate sa cumpere teren in Romania daca are studii superioare in limba romana, daca stapaneste bine limba romana. Cel mai important aspect: un strain are dreptul sa cumpere in Romania daca intre timp romanii au cumparat aceeasi suprafata", a explicat pentru Business24 Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Romania este obligata in baza Tratului de Aderare la UE sa liberalizeze piata funciara incepand din 2014. Practic, strainii si romanii vor putea in egala masura sa cumpere terenuri agricole in Romania. Schimbarea vizeaza in special persoanele fizice in conditiile in care si pana in prezent companiile care aveau sediul stabilit in Romania putea achizitiona terenuri de la romani.

Strainii detin 8% din terenurile Romaniei

In prezent, cetatenii straini detin 700.000 de hectare din terenurile agricole ale Romaniei, ceea ce inseamna in jur de 8% din totalul suprafetelor destinate acestui domeniu. In topul proprietarilor de terenuri agricole se numara italienii, germanii si tarile arabe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#terenuri agricole 2013, #lege terenuri agricole 2013, #straini terenuri agricole, #liberalizare piata funciara , #Agricultura