Institutele, noi mine de aur pentru "baietii destepti" din agricultura. Se pregateste o noua lovitura?

Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 07:01
2227 citiri
Institutele, noi mine de aur pentru "baietii destepti" din agricultura. Se pregateste o noua lovitura?

Institutele de Cercetare din agricultura au fost, in ultimii ani, capusate de baietii destepti, interesati de terenurile pe care statul le dadea "in grija". Prin contracte suspecte sau retrocedari "pe fuga", zeci de mii de hectare de teren au trecut in privat, cu "binecuvantarea" politicului. Ba mai mult, autoritatile se gandesc chiar sa desfiinteze aceste institutele de cercetare.

In prezent, in Romania, mai functioneaza 54 de institute de cercetare in coodonarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, a declarat pentru Business24 Marian Verzea, director al Institutului Fundulea.

Dezvoltarea agriculturii si "boom-ul" imobiliar au facut foarte atractive pentru investitori terenurile institutelor si cladirile aferente. La Giurgiu, Buzau, Fundulea si chiar la Bucuresti, aceste institutii au ramas fara o parte din terenuri care au fost luate la preturi derizorii sau chiar pe gratis de "baietii destepti" din agricultura.

Tacticile folosite de "baietii destepti"

In Bucuresti, Institutul de Cercetari Alimentare a "pierdut" pe mana lui Dan Voiculescu circa 3,6 hectare de teren in Baneasa, pe malul lacului Herastrau. Institutia de stat se afla, la momentul respectiv, in subordinea Agentiei Domeniilor Statului (ADS), condusa de oameni din Partidul Umanist a lui Voiculescu.

ADS a cerut, in 2003, privatizarea Institutului de Cercetare. Pe activele care valorau 7,9 milioane de euro, compania Grivco, detinuta de Dan Voiculescu, a platit 105.000 de euro. Totusi, trebuie subliniat ca a fost vorba de o privatizare pe actiuni, nu pe active.

In toamna acestui an, Dan Voiculescu a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru spalare de bani, decizia Tribunalului Bucuresti, putand fi atacata cu apel.

In ciuda faptului ca era plimbat prin tribunale din cauza unor "afaceri" cu institutele de cercetare, firma controlata de Dan Voiculescu, Grivco a mai incheiat un contract cu Institutul de Cercetare si Inginerie Tehnologica pentru Irigatii si Drenaje Giurgiu (ICITID). Grivco a "pus mana" pe 2.600 de hectare de teren pentru "exploatare", deci nu in proprietate. Pentru acest teren, Voiculescu plateste o redeventa de 500 kg/ha/an, extrem de redusa in comparatie cu productia care se obtine pe acest teren, dotat cu sisteme de irigatii.

Samsarii imobiliari au "curatat" Statiunea de la Buzau

In urma cu 24 de ani, Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Legumicola Buzau detinea 510 hectare de teren agricol, iar in prezent mai are doar 118 hectare. Prin doua ordine de prefect, in 2001, au trecut la privat 88 de hectare, iar alte 300 de hectare au fost luate in 2006.

O alta statiune care a pierdut terenuri este cea de la Braila. In acest an, Guvernul a dat o ordonanta de urgenta, prin care a decis ca o suprafata de 2.815 hectare, inclusiv sistemul de irigatii si desecari, sa treaca din domeniul public al statului si administrarea ASAS Sisesti in domeniul public al judetului Braila si in administrarea Consiliului Judetean si de acolo, probabil, in privat.

Ce pierderi a "suferit" institutul de la Fundulea

Institutul Fundulea, unul dintre cele mai importate institute de Cercetare din tara a "pierdut" in ultimii sase ani 3.056 de hectare de teren.

"In 2007 cand am fost transformati in Institutul National de Cercetare si Dezvoltare aveam 4.900 de hectare si acum avem doar 1.844 de hectare pentru ca, prin hotarari ale Comisiei Judetene, s-au retrocedat o serie intreaga de suprafete. Noi retrocedam prin protocol, in urma unei hotarari a unei comisii judetene, nu stim cine il primeste. Se pune la dispozitia comisiei respective si ei fac toate aceste proceduri", a declarat Marian Verzea, directorul institutului de Cercetare de la Fundulea.

Se pregateste o noua lovitura: Romania ar putea renuntat definitiv la aceste institute

Guvernul are in plan renuntarea la aceste institute de cercetare in agricultura si trecerea terenurilor si bunurilor imobiliare aferente in domeniul privat, au declarat pentru Business24 surse din domeniu. Varianta renuntarii la aceste institutii este sustinuta si de declaratiile facute in diverse imprejurari de secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii in responsabilitatea caruia se afla aceste institute.

"Vrem ca ministerul sa ia in subordine mai multe unitati, cum ar fi Institutul de Economie Agrara, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Imbunatatiri Funciare - ISPIF, sau statiunile care functioneaza si sunt viabile. Dar nu putem sa tinem zeci de institute si statiuni. Nu este normal ca ministerul sa plateasca subventii Academiei de Stiinte Agricole, iar acolo sa se dea banii pe diurne, prime si altele, in loc sa dea salariile la cercetatori. Cercetarea inca are rezultate foarte bune la grau, soia, orz. Dar am pierdut piata la floarea soarelui, la porumb", declara cu ceva timp in urma Daniel Botanoiu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Ce reprezinta cercetarea pentru agricultura

Statul este practic proprietar pe terenurile ce apartin Institutelor de Cercetare. Prin punerea pe piata a noilor soiuri si hibrizi la un pret mai mic decat cel cu care le-am importa, cel care beneficiaza de pe urma acestui teren este tot fermierul roman.

"Statul este proprietar pe aceste terenuri si statul, indiferent ce partid este la putere, pe aceste terenuri poate sa isi faca politica agricola, fiind teren proprietatea publica a statului. In plus, aici se creeaza soiuri, hibrizi, tehnologii care sunt puse la dispozitia fermierilor la un pret cu mult mai mic fata de cel cu care le-am importa. Va dau exemplu la grau. La noi in tara, se cultiva grau pe doua milioane de hectare in fiecare an. Din acestea, 1,2 milioane se cultiva cu soiuri create aici in conditiile unei piete concurentiale", a explicat pentru Business24 Marian Verzea, directorul Institutului de Cercetare de la Fundulea.

#Fundulea institut cercetare, #bani cercetare agricultura, #institute cercetare finantare, #terenuri agricole institute , #Agricultura