Oltenii din Dabuleni vor sa cultive cartofi coreeni, mai dulci si mai sanatosi

Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 12:31
3691 citiri
Oltenii din Dabuleni vor sa cultive cartofi coreeni, mai dulci si mai sanatosi

Cartoful dulce adus din Coreea de Sud si produs experimental, in premiera nationala, la statiunea de cercetare din Dabuleni ar putea reprezenta o alternativa pentru fermierii din Romania care cultiva solurile nisipoase, putandu-le aduce venituri importante, sustin specialistii statiunii.

Aurelia Diaconu, directorul Statiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN) Dabuleni, a declarat vineri, pentru Agerpres, ca la statiune s-a cultivat experimental cartof dulce pe un hectar, in parteneriat cu cercetatori din Coreea de Sud, de unde a fost adusa samanta, pentru al doilea an consecutiv, rezultatele fiind de perspectiva pentru extinderea culturii la scara mare pe solurile nisipoase.

Reprezentantii statiunii au demarat deja procesul de informare a fermierilor asupra procesului tehnologic, beneficiilor, dar si riscurilor pe care le presupune infiintarea acestei culturi.

"Consideram ca este o cultura de perspectiva pentru solurile nisipoase din Romania si pentru terenurile sarace, cu continut scazut de humus, de 1%. Anul trecut am cultivat pentru prima data cartof dulce pe un lot foarte mic, iar anul acesta am cultivat pe un hectar. In acest moment incercam sa facem cunoscuta aceasta cultura in randurile fermierilor - proces tehnologic, conditii de pastrare, beneficii, riscuri etc.

De altfel, sunt primele experimente care s-au facut in tara si in Europa cu aceasta cultura, iar noi, ca statiune de cercetare, incepem prin a acorda consultanta. Din 2014 vor fi din nou fonduri europene pentru agricultura, iar noi le prezentam fermierilor idei de proiecte", a spus Aurelia Diaconu.

Potrivit acesteia, fermierii din Dabuleni, de exemplu, ar putea cultiva, pe langa pepeni, si cartof dulce, putand astfel sa aiba beneficii mai mari. "Daca toata lumea cultiva numai pepeni, din cauza supraproductiei pretul este vara destul de scazut.

Dar daca folosesti o parte din suprafata pentru pepeni, o parte pentru cartofi si o parte pentru cartof dulce, timpul este ocupat pe parcursul intregului an, iar sansele de a creste veniturile sunt mult mai mari. Acest produs miracol, care este cartoful dulce, ar trebui mult mai popularizat in Romania, pentru ca acum se vinde numai in hipermarketuri cu preturi cuprinse intre 9 si 12 lei. Daca se va produce si la noi, pretul ar putea fi mai mic si mai multa lume ar putea beneficia de el", a mai afirmat Aurelia Diaconu.

Productia medie de cartof dulce care s-ar putea obtine in Romania este de circa 30 tone/hectar.

Cercetatorii statiunii de la Dabuleni dezvolta de mai mult timp soiuri si culturi specifice solurilor nisipoase, care sunt mai putin pretentioase la fertilitatea solului si rezistente la seceta.

Ei au omologat doua soiuri de pepeni verzi (De Dabuleni si Dulce de Dabuleni), doua soiuri de arahide (Viorica si Dabuleni) si doua soiuri de fasolita (Aura si Ofelia). Avand in responsabilitate toate suprafetele cu nisipuri si soluri nisipoase din Romania,Statiunea a infiintat campuri experimentale in diferite zone ale tarii la: Devesel (judetul Mehedinti), Ivesti (judetul Galati), Insuratei (judetul Braila), Rusetu (judetul Buzau), Valea lui Mihai (judetul Bihor) si a colaborat cu Statiunea didactica a Universitatii din Craiova si cu Institutul Delta Dunarii - Tulcea.

#cartofi dulci Romania, #cartofi dulci Dabuleni, #cartofi Coreea Sud, #culturi agricole Dabuleni , #Agricultura