Peste 1 milion de cereri pentru subventii in agricultura, in 2009

Luni, 18 Mai 2009, ora 15:06
2157 citiri
Peste 1 milion de cereri pentru subventii in agricultura, in 2009

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a inregistrat, pana la data de 15 mai, un numar de 1.086.351 de cereri pentru subventii din cadrul schemelor de sprijin pe suprafata aferente anului 2009, inregistrand o crestere cu circa 36.000 de cereri fata de perioada similara din 2008, relateaza NewsIn.

Astfel, potrivit unui comunicat remis luni de APIA, pana la incheierea primei parti a campaniei de depunere a cererilor de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata aferente anului 2009, desfasurata in intervalul 2 martie-15 mai, au fost depuse cereri pentru o suprafata de 9.286.390 hectare, in crestere cu peste 560.000 hectare fata de perioada similara a anului trecut.

Cele mai multe cereri au fost depuse in judetele Dolj (58.806 cereri), Suceava (54.552 cereri) si Olt (49.255 cereri). Potrivit APIA, fermierii mai pot solicita sprijinul pe suprafata, dar pentru cererile depuse in perioada 16 mai - 9 iunie vor fi percepute penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere.

Cererile care vor fi depuse dupa data de 9 iunie nu vor fi admise la calculul platii pentru campania SAPS 2009.

Beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata pot fi persoanele fizice si/sau persoanele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune.

Daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata in cauza va fi acordat celui care lucreaza terenul.

In comunicatul APIA se mai arata ca sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin un hectar si formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare.

In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare.

Schemele/masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#apia, #concesionari, #mapdr, #subventii , #Agricultura