Peste 4.000 de fermieri romani vor credite europene

Marti, 28 August 2012, ora 12:13
2168 citiri
Peste 4.000 de fermieri romani vor credite europene

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a emis pana in prezent un numar de 4.416 de adeverinte pentru beneficiarii subventiilor europene pe suprafata, care intentioneaza sa acceseze credite pentru finantarea activitatilor curente, de la bancile care au incheiat conventii cu agentia, potrivit unui comunicat al APIA.

Valoarea creditului acordat in baza acestor adeverinte poate fi de pana la 90% din suma cuvenita din Schema de plata unica pe suprafata (SAPS), aferenta campania 2012 fara garantii suplimentare pentru creditele acordate de banca creditoare pana la data de 29 septembrie 2012 inclusiv si la un cursul leu/euro comunicat de Banca Centrala Europeana in ziua anterioara datei solicitarii creditului.

De asemenea, creditele acordate de banca creditoare, incepand cu data de 30 septembrie inclusiv, se acorda fara garantii suplimentare la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrala Europeana din data de 30 septembrie 2012.

Pana la aceasta data, APIA a incheiat conventii cu 20 de banci si institutii financiare respectiv cu BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, Banca Comerciala Romana S.A, Banca Transilvania, Banca UniCredit Tiriac Bank SA., Banca Carpatica, Banca Centrala Cooperatista CREDITCOOP, OTP Bank Romania SA, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania SA, Bancpost SA., Procredit Bank S.A., Piraeus Bank Romania SA., Garanti Bank SA, SC Eexpress Leasing Financial Service IFN SA, IFN Next Capital Finance SA, Raiffeisen Bank SA, Agricover Credit IFN, SC Creditul Fermierului IFN SA, Romanian International Bank SA, Small Finance IFN.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - SA si Fondul National de Garantare a Creditului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii garanteaza creditele acordate de banci fermierilor, in cadrul acestui tip de conventie.

Potrivit conventiilor, la solicitarea scrisa a fermierului, centrul judetean/local APIA unde acesta a depus cererea in Campania SAPS 2012 va elibera o adeverinta prin care confirma ca Beneficiarul a depus cererea de plata pentru SAPS pentru anul 2012 si ca au fost efectuate controalele si verificarile administrative asupra cererii de plata a beneficiarului, conform reglementarilor in vigoare.

APIA precizeaza ca nu pot beneficia de aceasta adeverinta fermierii selectati la controlul pe teren (clasic sau teledetectie) decat dupa finalizarea acestor controale. De asemenea, in adeverinta se va mentiona suprafata determinata pentru plata in cadrul schemei SAPS si faptul ca beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata la data emiterii acesteia, precum si ca indeplineste conditiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, in conformitate cu legislatia in vigoare.

#credite fermieri, #credite plata suprafata fermieri, #adeverinte APIA fermieri , #Agricultura