Piata alimentara mondiala s-ar putea confrunta cu o criza

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 17:05
2948 citiri
Piata alimentara mondiala s-ar putea confrunta cu o criza

Pietele alimentare mondiale s-ar putea confrunta cu o posibila reeditare a crizei alimentare din 2007 - 2008, au anuntat mai multe organizatii de profil. Vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici a anuntat recent ca preturile la grau in Rusia sunt apropiate de nivelul limita, dupa care ar putea incepe interventii ale statului.

Guvernul rus elaboreaza deja documente necesare pentru initierea unor asemenea interventii. Intre timp, institutii internationale cu autoritate, intre care si trei agentii de profil din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), trag semnalul de alarma: situatia de pe pietele mondiale alimenteaza temeri cu privire la posibila reeditare a crizei alimentare din 2007-2008, noteaza cotidianul rus Utro.

Analistii sunt ingrijorati de cresterea brusca a preturilor la porumb, grau si soia.

"Este necesar sa se actioneze fara intarziere, pentru a nu le permite acestor salturi de pret sa se transforme intr-o catastrofa si sa aduca, in lunile viitoare, prejudicii pentru zeci de milioane de oameni", se spune in comunicatul agentiilor ONU.

Tocmai cresterea brusca a preturilor mondiale la produse alimentare a provocat, in perioada 2007-2008, "revolte ale foamei" in multe tari in curs de dezvoltare si a constituit unul dintre catalizatorii "primaverii arabe", aminteste ONU.

In total, in ultimii cinci ani de zile au avut loc trei mari salturi ale preturilor mondiale la alimente si de fiecare data unul dintre factorii care au provocat acest lucru l-au constituit conditiile climatologice. Incepand din 2007, secetele au diminuat aproape anual productia mondiala de grau.

O influenta nefasta o exercita si utilizarea exagerata a combustibilului alimentar in scopuri nealimentare - in special prelucrarea culturilor de porumb sub forma de combustibil bio in SUA - precum si speculatiile financiare pe piata bursiera.

In ceea ce priveste interventiile posibile la nivel de stat, expertii internationali sunt de parere ca stocarea panicarda si stabilirea de restrictii la exportul de cereale intr-o serie de tari in anii precedenti au contribuit de asemenea la alimentarea tensiunilor pe piata alimentara mondiala.

De altfel, actuala situatie este deocamdata departe de o situatie de criza, incearca sa tempereze panica Programul Alimentar Mondial (PAM) din cadrul ONU. Rezervele mondiale de orez si de grau depasesc in prezent nivelurile din 2008, iar pretul la orez este in Asia destul de stabil.

In afara de aceasta, deocamdata nu exista temerea ca tarile cele mai mari producatoare de produse agricole vor face apel la restrictii de export, in timp ce statele importatoare, amintindu-si de experientele amare din trecut, sunt astazi mai bine pregatite sa faca fata unei situatii de criza alimentara.

Rusia: exporturi ridicate de cereale: In Romania alimentele se scumpesc

#piete alimentare mondiale, #criza piata alimentara mondiala, #preturi cereale , #Agricultura