Piata laptelui. Fermierii unguri s-au organizat si vand en-gros in Romania

Luni, 11 Martie 2013, ora 07:02
3627 citiri
Piata laptelui. Fermierii unguri s-au organizat si vand en-gros in Romania

Marii retaileri din tara noastra cumpara lapte din Ungaria, desi productia interna ar putea acoperi fara probleme consumul.

Explicatia specialistilor este ca fermierii unguri si-au organizat breasla in asociatii colective, astfel incat productia de lapte este vanduta en gros, cu preturi mai mici, dar cu profit mare, dat de volum. Asa se face ca marii retaileri din Romania cumpara lapte din tara vecina.

Romania importa 25% din laptele necesar productiei, in timp ce producatorii romani sunt nevoiti sa il dea de mancare la porci.

"Importam circa 25% din laptele necesar pentru productie, in timp ce procesatorii romani au lapte suficient si sunt nevoiti sa il arunce la canal sau sa il dea mancare la porci. Se prefera laptele din import pentru ca este mai ieftin", a explicat Dragos Frumosu, presedintele FNSIA.

Legislatia europeana este de partea marilor lanturi de magazine, care pot importa din orice alta tara desi exista materie prima in tara in care comercializeaza.

"Piata europeana este libera. Fiecare poate sa isi comande din ce tara vrea. Fiecare retailer isi comanda de unde crede el ca este mai bine. Ca si la toate celelalte scandaluri este vorba de pret. A ales un pret mai mic si a avut o marfa mai proasta", a explicat Sorin Minea, seful Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara (Romalimenta) pentru Business24.

Sorin Minea, seful Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara (Romalimenta)

De ce au ungurii un pret atat de scazut?

Cum fac ungurii sa vanda laptele la un pret mai scazut decat in Romania? Fostul secretar de stat din Agricultura a explicat ca spre deosebire de Romania, fermierii unguri se bucura de un sprijin mai mare din partea statului.

"Ungurii au probabil o forma de sprijin mai puternica pentru fermieri, sunt exploatatii mai mari. Cu siguranta au ferme de mare productie si isi permit sa dea un pret mai mic", a declarata Adrian Radulescu pentru Business24.

In plus, retailerii ar putea fi nevoiti sa importe lapte pentru ca nu gasesc pe piata interna cantitatea de materie prima de care au nevoie de la un singur producator sau o asociatie de producatori.

"Noi, in Romania mai avem 30 de ferme peste 1.000 de capete. Este posibil ca marii retaileri sa nu gaseasca cantitatile de lapte de care au nevoie pe piata noastra. La noi in tara asociatiile de producatori nu functioneaza. Noi nu privim in prespectiva ci castigul imediat. Daca un producator primeste o oferta cu 10 bani mai buna pe litru de lapte a terminat cu asocierea", a explicat Adrian Radulescu.

Adrian Radulescu, fost secretar de stat in Agricultura

La nivel national, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS) in luna ianuarie a fost colectate 65.174 tone de lapte.

Dupa scandalul carnii de cal, al macroului congelat, al carnii de pui infestata cu Salmonela, ministrul Agriculturii a anuntat o noua alerta alimentara: lapte cu aflatoxina. Autoritatile au retras de pe piata 13.000 de litri de lapte importat din Ungaria de catre o companie de procesare.

"Laptele infestat, adus de afara de un retailer"

Presedintele Agrostar a declarat pentru Business24 ca cel mai probabil in acest scandal al laptelui a fost implicat un retailer de pe piata locala. Laptele importat ar fi urmat sa fie comercializat sub brandul propriu.

Dragos Frumosu, Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA)

"Eu sunt convins ca este vorba de un mare supermarket. Nu orice comerciant poate sa importe cantitati insemnate din Ungaria decat unul care importa foarte mult deci vinde foarte mult. Este unul din cele 5-6 lanturi de supermarketuri care opereaza pe piata din Romania.

Marile lanturi de magazine au colaborare cu diversi producatori. De multe ori le vand sub brandul propriu. Ei cer o anumita cantitate la un anumit pret. Pentru ajunge la pretul pe care ti-l cer esti obligat de multe ori sa modifici reteta. In aceasta situatie, in loc de 3,5% grasime laptele are in realitate 3,2% si tot asa. Noi avem cantitate de lapte pentru tot ce se consuma si se proceseaza in Romania", a declarat Dragos Frumosu, presedinte Agrostar pentru Business24.

#importuri lapte Romania, #importuri Ungaria lapte 2013, #de ce importam lapte din Ungaria , #Agricultura