Prima Bursa de Cereale din tara. Ce asteptari au producatorii romani

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 08:01
4464 citiri
Prima Bursa de Cereale din tara. Ce asteptari au producatorii romani
"Bursa de Cereale din Corabia, operationala din toamna acestui an"

Romania va avea in toamna acestui an o Bursa a Cerealelor, la Corabia, proiect ce se afla pe ultima suta de metri.Producatorii romani sustin ca investitia de peste 8 milioane de lei este tardiva pentru a fi competitiva pe plan international, dar va ajuta agricultorii pe plan local.

Compania care va administra Bursa va avea in actionariat atat institutiile statului, cat si companii private, iar intreaga procedura de atribuire va fi hotarata de Bursa Romana de Marfuri, a explicat pentru Business24 Daniela Lungu, sef serviciu Dezvoltare Regionala din cadrul Consiliului Judetean Olt.

In ultimii ani, au existat mai multe incercari esuate de a infiinta o bursa a cerealelor in Romania, la Constanta, la Braila sau la Galati. In schimb, autoritatile din Corabia, un mic oras-port, situat in partea de sud a judetului Olt, sunt pe punctul de a deschide prima Bursa a Cerealelor din tara.

Potrivit fisei proiectului, la Corabia se va construi o cladire de 1.019 mp. Va fi amenajat un sediu administrativ si un laborator pentru calitatea cerealelor cu active specifice dezvoltarii activitatii de tranzactionare la bursa si se va infiinta si dota un laborator pentru certificarea calitatii cerealelor. De asemenea, vor fi amenajate cai de acces, jardiniere si rampa.

Valoarea totala a proiectului se cifreaza la 8.048.031,46 lei, din care finantarea nerambursabila - 2.739.502,77 lei, contributia Guvernului- 419.153,72 lei si Consiliul Judetean - 4.889.374,97 lei.

"Lucrarile au fost finalizate, au fost receptionate. Suntem la achizitia de dotari pentru sediul administrativ. Am atribuit un contract de achizitia de mobilier si suntem in curs de achizitionare.

Proiectul va crea 13 locuri de munca pentru locuitorii din Corabia. Investitia se ridica la 8.048.031 lei si pana in prezent s-au cheltuit in jur de 60% din acesti bani", a explicat Daniela Lungu, sef serviciu Dezvoltare Regionala din cadrul Consiliului Judetean Olt pentru Business24.

"In toamna estimam ca Bursa de Ceareale din Corabia va functiona"

Potrivit Danielei Lungu, urmatoarea etapa dupa mobilarea cladirii o reprezinta negocierile cu Bursa Romana de Marfuri pentru angajarea personalului si negocieri cu marii producatori de cereale din regiune.

"Dupa ce avem proiectul finalizat, cu toate dotarile necesare, vom invita la negocieri pe toti marii producatori de cereale din zona. Va trebui, in aceasta societate comerciala care va administra Bursa, sa avem si agenti privati si institutii publice, in actionariat, dar cu precadere agenti privati. Cei de Bursa Romana de Marfuri ne vor indruma metodologic", a adaugat reprezentantul Consiliului Judetean Olt.

Potrivit oficialului de la Consiliul Judetean Olt, nu exista in prezent informatii cu privire la structura actionariatului si modului in care va fi selectat, aceste aspecte urmand sa fie negociate cu reprezentantii Bursei Romane de Marfuri.

Laurentiu Baciu: Un proiect bun, dar vine cam tarziu

Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania crede ca o Bursa a Cerealelor este utila producatorilor de pe plan local, insa nu ca avea nicio o forta pe plan international.

"Este un proiect care vine foarte tarziu pentru ca au luat amploare bursele din strainatate si acum practic, marfa circula in toata lumea pe cateva burse. Pe plan local, o asemenea bursa este utila, dar pe plan international, proiectul vine prea tarziu.

Noi, producatorii romani ne-am dorit o bursa de cereale pe plan local, proiecte au tot existat dar nu s-au concretizat. Este aproape de zona cerealiera. Noi, agricultorii vom avea termen de comparatie cu celelalte burse", a declarat Laurentiu Baciu pentru Business24.

De ce este nevoie de o Bursa a Cerealelor in Romania

Romania are nevoie de o Bursa pentru a deveni un jucator important pe piata regionala si europeana a cerealelor.

"Se vorbeste despre pretul cerealelor la Marea Neagra doar din perspectiva a doi mari jucatori: Rusia si Ucraina. In schimb, partea centrala, de est si de sud-est nu este suficient de bine organizata ca sa concureze pe aceste piete unde se stabilesc preturile cerealelor

Atata timp cat nu va exista transparenta pe piata cerealelor si nu vor exista capacitati de stocare (...) si o bursa a cerealelor, jocurile vizavi de munca agricultorilor din Romania vor fi facute in alta parte", a precizat Dacian Ciolos, in cadrul unei conferinte de specialitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Bursa Cereale Corabia, #Bursa Cereale Romania, #proiect Bursa Cereale , #Agricultura