Prima intabulare, primul pas spre marea tranzactionare a terenurilor agricole. Strainii vor putea cumpara "la liber"

Marti, 10 Decembrie 2013, ora 12:40
2846 citiri
Prima intabulare, primul pas spre marea tranzactionare a terenurilor agricole. Strainii vor putea cumpara "la liber"

Autoritatile planuiesc sa faca prima intabulare a terenurilor agricole cu bani europeni si au alocat 500 de milioane de euro in noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Comisia pentru Agricultura din cadrul Camerei Deputatilor a adoptat, luni, proiectul de lege privind prima intabulare a terenurilor agricole. Potrivit acestui proiect de lege, costurile cu prima intabulare a terenurilor agricole, in limita a 400 lei/proprietate vor fi platite din bani europeni. Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu a anuntat ca autoritatile au alocat deja, in noul PNDR fonduri de 500 de milioane de euro pentru prima intabulare a terenurilor.

Legea privind "Prima intabulare a terenurilor agricole si forestiere" a fost adoptata de Senat si urmeaza a fi dezbatuta si votata in Camera Deputatilor. Desi initial, legea prevedea ca onorariile expertilor cadastrali vor fi suportate din bugetul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate imobiliara, autoritatile au gasit fonduri europene pentru acest proiect.

Initiatorii proiectului de lege explica motivele pentru care o asemenea lege este necesara:

"Avand in vedere necesitatea finalizarii cadastrului national agricol, ca element esential al dezvoltarii economiei rurale precum, necesitatea indeplinirii criteriilor legate de opozabilitatea dreptului de proprietate pentru obtinerea fondurilor europene si, nu in ultimul rand imposibilitatea desfasurarii unor activitati agricole in conditii de eficienta si rentabilitate in situatia actuala, caracterizata prin atomizarea suprafetelor mici, statul roman trebuie sa intervina in restabilirea echilibrului dreptului fundamental la proprietate (...) Costurile generate de lucrarile cadastrale sunt uneori mai mari decat valoarea de tranzactionare a terenurilor respective", se arata in expunerea de motive.

Efectul pozitiv al legi: Procese mai putine

Culita Tarata, unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri din agricultura, crede ca noua lege va ajuta atat agricultorii cat si investitorii sa valorifice mai bine terenurile agricole.

"Aceasta lege ajuta pe toata lumea pentru ca poate exista o circulatie corecta a terenurilor, se pot lua linii de credit, se pot face investitii. In toate tarile dezvoltate planurile cadastrale sunt bine puse la punct. In teritoriu sunt foarte multe procese pe rol cu suprapuneri, incalcari de limite si multe altele", a declarat pentru Business24 Culita Tarata.

Tarata subliniaza, insa, faptul ca statul trebuie sa aiba in vedere o serie de norme de aplicare care sa impiedice vanzarea terenurilor catre straini dupa liberalizarea pietei funciare din 2014.

"N-as vrea sa vad o legatura intre Prima intabulare si liberalizarea pietei funciare din 2014. Ar fi o mare greseala sa ne vindem terenurile strainilor din 2014. Si Ungaria si Polonia au cerut time out pana la finalul lui 2014 sa isi vanda terenurile", a precizat Culita Tarata.

Cel mai mare risc: terenurile agricole se vor vinde mai usor

Totusi, existenta unui cadastru le va permite agricultorilor romani sa vanda mai usor terenurile agricole, iar odata cu liberalizarea pietei funciare in 2014, exista riscul ca acestea sa ajunga pe mana strainilor.

Expertii in imobiliare sunt de parere ca terenurile agricole din Romania sunt foarte atractive pentru investitorii straini datorita preturilor cu pana la 8 ori mai mici fata de alte tari europene.

"Segmentul terenurilor agricole este, de departe, cel mai atractiv in prezent in piata imobiliara pentru trei considerente: din 2014 persoanele fizice din UE pot cumpara terenuri agricole la liber si cu siguranta vor fi mult mai multi investitori. In al doilea rand, diferenta de pret intre hectarul de teren agricol din Romania si cel din tarile dezvoltate este de 4 pana la 8 ori. Adica terenurile din tari precum Germania, Franta, Austria, Germania pot sa ajunga si la 15.000 de euro hectarul, pe cand in Romania preturile variaza intre 2 si 3.000 de euro.

In al treilea rand, calitatea solurilor terenurilor agricole din Romania este net superioara terenurilor din alte tari motiv pentru care exista o atractivitatea speciala si specifica pentru terenurile agricole din Romania", a declarat pentru Business24 Dragos Dragoteanu, expert in imobiliare, proprietarul firmei de intermediere pe piata imobiliara Euroest.

#lege prima intabulare, #prima intabulare 2013, #fonduri europene prima intabulare , #Agricultura