Primii bani de la UE destinati agriculturii vin la sfarsitul anului sau in 2008

Luni, 15 Ianuarie 2007, ora 04:05
841 citiri

Primele fonduri UE post-aderare destinate agriculturii si dezvoltarii rurale din Romania vor veni spre sfarsitul acestui an sau chiar inceputul lui 2008, a declarat agentiei MEDIAFAX ministrul Agriculturii, Dan Motreanu.

In perioada 2007-2013, Romania poate primi de la UE aproape 13 miliarde euro, fonduri destinate agriculturii si dezvoltarii rurale. Banii sunt alocati pentru finantarea proiectelor de dezvoltare rurala si acordarea platilor directe unice pe suprafata.

Chiar daca primele sume UE vor ajunge in Romania cel mai devreme la finele anului 2007 sau inceputul anului 2008, fermierii vor primi subventia unica pe suprafata, de circa 50 euro pe hectar, din luna octombrie, de la bugetul Ministerului Agriculturii.

Agentia de Plati pentru Interventie si Agricultura (APIA) va acorda subventiile inca din luna septembrie- octombrie, de la buget, UE urmand sa aloce apoi sumele cheltuite, a afirmat Motreanu.

Cererile pentru obtinerea platilor pot fi depuse la APIA in perioada 1 martie - 15 mai si, dupa verificarea lor de catre institutie, incepe acordarea subventiilor.

Tot incepand cu luna martie vor putea fi depuse si proiectele de dezvoltare rurala, dupa ce Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) al Romaniei va fi trimis la Comisia Europeana, pentru aprobare. Finantarile solictate vor viza, ca si in cazul programului SAPARD, anumite domenii, denumite "masuri". Acestea sunt continute in PNDR.

"CE are un termen de maxim sase luni pentru aprobarea documentului, dar noi speram ca in iulie sa fie deja avizat", a spus ministrul Agriculturii.

Proiectele pot fi depuse la APIA, daca acestea vizeaza gestionarea terenurilor, sau la APDRP, pentru finantari in domenii precum cresterea competitivitatii sau imbunatatirea calitatii vietii in mediul rural.

Pentru a incepe derularea fondurilor europene cele doua agentii de plati din agricultura trebuie insa sa fie acreditate definitiv. Ministrul apreciaza ca acest proces ar putea fi incheiat la finele lunii septembrie.

"Agentiile au niste termene stricte pe care trebuie sa le indeplineasca. Noi speram ca pana la finele lunii septembrie ambele sa fie acreditate definitv, iar platile pe suprafata fie acordate in aceeasi perioada", a afirmat Dan Motreanu.

Ministerul Agriculturii a acreditat provizoriu APIA si APDRP in luna decembrie a anului trecut, iar pentru pentru acreditarea finala va pastra ca auditor extern firma PricewaterhouseCoopers.

"Mai avem de remediat cateva lucruri de ordin tehnic, cum ar fi desfasurarea activitatii APIA la nivel local in sedii corespunzatoare, atat ca spatiu cat si ca dotari. Intarzieri am mai avut si in ce priveste introducerea sistemul IT. Am cerut de la cele doua institutii un plan de remediere, cu termene precise, pe care il voi urmari indeaproape. Primul termen este pe 15 ianuarie, iar pe 16 ianuarie am programat deja sedinta cu ei", a afirmat Motreanu.

Planul de remediere al APDRP are ca termen de finalizare luna iulie, in timp ce pentru APIA termenul este 30 august, potrivit Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

APIA este institutia care va gestiona platile europene directe pe suprafata de circa 50 de euro pe hectar. Totodata, agentia administreaza si sistemul de certificate de export-import si garantii pentru importul si exportul produselor agricole si elaboreaza si implementeaza procedurile privind aplicarea sistemului de interventie pe piata pentru produsele agricole.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) deruleaza platile pentru proiectele de investitii finantate din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si din Fondul European de Pescuit, ocupandu-se, totodata, de platile pentru proiectele SAPARD contractate.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)