Producatorii agricoli, nemultumiti de ajutorul de minimis: Nu este echitabil!

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 11:05
2349 citiri
Producatorii agricoli, nemultumiti de ajutorul de minimis: Nu este echitabil!

Ajutorul de minimis oferit de autoritati fermierilor nu este echitabil, a declarat Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a producatorilor Agricoli din Romania, pentru Business24.

"Niciuna dintre masurile propuse de Guvern nu a fost pusa in aplicare. Ajutorul de minimis nu este echitabil pentru nu s-a facut diferenta intre cel care a fost calamitat si cel care nu a fost calamitat," a declarat Matei.

Potrivit reprezentantului producatorilor, masurile Guvernului ar trebui fie diferentiate pe zone geografice.

"La ora actuala, realitatea este alta. Sunt zone unde a fost o calamitate totala, sunt zone unde productia este normala si chiar peste productia anului trecut. Nu este normal ca un fermier care detine pana la 10 hectare sa primeasca pana la 1.000 de lei si a fost calamitat 100% sau 70% iar un fermier care nu a avut calamitate primeste aceeasi suma. Este o masura mai mult politica",a adaugat Matei.

Sprijinul financiar, reprezentand ajutorul de minimis pentru fermierii afectati de seceta va fi de 100 lei pe hectar si se va acorda pentru suprafete de maxim zece hectare de culturi agricole. Banii vor fi primiti intr-o singura transa, incepand cu 15 noiembrie.

"Solicitantii de sprijin financiar sunt eligibili in cadrul schemei de ajutor de minimis daca sunt inregistrati in evidentele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu cereri unice de plata pe suprafata, pentru anul 2012 si solicita autoritatii competente acordarea de sprijin financiar", se mentioneaza in proiectul de hotarare de Guvern.

Ajutorul oferit fermierilor romani, departe de cel oferit fermierilor din statele UE

Potrivit reprezentantului producatorilor agricoli, fermierii romani nu vor ajunge sa primesca subventii, asemenea celor din alte tari ale Uniunii Europene.

"Nu va fi niciodata o egalitate de sanse intre un fermier roman si unul din UE. Intotdeauna cei care fac bugetele, taie din finantare pentru ca Romania nu are o reprezentativitate a producatorilor agricoli la Bruxelles", a adaugat Matei.

Presedintele Federatiei Producatorilor Agricoli este de parere ca silozurile reprezinta o investitie prea mare pentru producatori si care se poate recupera intr-o perioada lunga de timp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ajutor minimis agricultori, #bani agricultori, #ajutor stat agricultori , #Agricultura