Producatorii de legume vor continua sa inregistreze pierderi si in 2013

Miercuri, 21 August 2013, ora 12:57
2386 citiri
Producatorii de legume vor continua sa inregistreze pierderi si in 2013

Productia de legume din 2013 va fi comparabila cu cea a anului trecut, cand s-au obtinut in jur de 3,4 milioane de tone, insa producatorii sunt in continuare nemultumiti de faptul ca in ultimii cinci ani au produs in pierdere, iar statul nu le ofera niciun sprijin financiar pentru a face fata importurilor masive de legume.

"Desi nu pot furniza in momentul de fata o cifra exacta, cred ca productia de legume se va situa cel putin la nivelul celei inregistrate anul trecut, insa producatorii se confrunta in continuare cu mari probeleme. Din punct de vedere financiar, noi producem de 5 ani in pierdere, sub preturile de cost, pentru ca inputurile s-au scumpit foarte mult, iar piata este in continuare neorganizata. Suntem batjocoriti in multe piete din tara, unde fermierii nu au loc de intermediari.

Ministerul Agriculturii a promis ca va reglementa legislatia in domeniu, dar inca nu a facut nimic. Consider ca solutia nu este acel card de producator, de care se tot vorbeste, ci schimbarea legislatiei privind certificatul de producator. Acum poate avea certificat de producator orice persoana din Bucuresti, de la etajul noua, si care poate vinde la piata, banane, rosii si castraveti", a declarat pentru Agerpres Mircea Croitoru, presedintele Asociatiei Nationale Profesionale de Legume-Fructe din Romania si al Grupului de producatori Legume-Fructe Matca.

In opinia acestuia, principalele probleme care trebuie reglementate in sectorul de legume si fructe vizeaza, in primul rand, legislatia privind certificatele de producator, construirea unor centre de colectare si depozitare in principalele bazine legumicole din tara si infiintarea Camerelor Agricole.

"S-a vorbit de acele depozite construite in marile bazine legumicole, unde fermierii ar putea sa-si depoziteze marfa, dar deocamdata nu s-a facut nimic. Avem zone puternice de legume in tara, la Matca, in Galati, la Izbiceni, in Dolj, avem in Olt, in Braila, dar din pacate grupurile de producatori au inceput sa dispara unul cate unul. S-a pus accent pe infiintarea grupurilor de producatori, dar ele nu sunt sprijinite.

Consider ca trebuie reglementata urgent legislatia pe certificatele de producator, cea de infiintare a acestor centre de colectare, dar si a Camerelor Agricole, care s-au blocat la comitetele judetene pentru ca nu au finantare. Au cautat politizarea acestor Camere Agricole, desi din acestea ar trebui sa faca parte doar fermieri, ingineri agronomi, cei care au o legatura si cunosc cu domeniul. Avand aceste Camere se pot rezolva foarte multe probeleme la nivelul fiecarui judet", a explicat Croitoru.

Industria de procesare ar fi distrus micii fermieri

Acesta s-a aratat dezamagit si de industria de procesare din Romania care a distrus fermierii mici, dar si de faptul ca statul nu intervine pentru protejarea productiei autohtone de legume si fructe.

"Fermierii mici au renuntat sa mai cultive rosii in camp pentru ca au incheiat contracte pe 0,50 lei/kg, au facut o productie buna, iar fabricile care mai proceseaza le-au oferit doar 0,25 lei/kg si astfel am ajuns sa aruncam rosiile la gunoi si sa importam pasta de tomate din China. Am avut fabrici de conserve puternice, iar acum cred ca nu mai functioneaza mai mult de doua. Directia horticola din minister (Ministerul Agriculturii n.r.) mai numara acum trei oameni si este pacat pentru ca vorbim de un sector unde am ajuns sa importam semnificativ.

In loc sa fim protejati de importuri cand iesim cu productia noastra, producatorii romani sunt sufocati. De exemplu, in Polonia, statul are anumite parghii si intervine pe cantitatea importata necesara acoperirii consumului intern, astfel incat productia interna este protejata", a adaugat seful Asociatiei de legume-fructe din Romania.

Potrivit sursei citate, peste 80% dintre legumicultori nu beneficiaza de subventii pe produs, nici macar de sprijinul pe suprafata, pentru ca detin sub 3.000 de mp, iar conform normelor europene trebuie sa detina o suprafata mai mare de 0,3 ha, insa sunt obligati sa plateasca acele impozite pe venit.

"E posibil sa asistam la proteste in strada din partea fermierilor, in octombrie, cand trebuie sa platim acea taxa, pe care statul ar trebui sa o puna intermediarilor, pentru ca ei fac evaziunea, nu noi producatorii. Noi platim si la primarie si la finante, iar ei nu platesc nimic. Mai vin si multe tiruri nefiscalizate cu legume si fructe din Turcia si Polonia, iar fermierii nostri, cu productii record la cartofi, le arunca la gunoi", a adaugat Mircea Croitoru.

In momentul de fata, consumul intern de legume si fructe este asigurat in proportie de 60-70% din productia interna si diferenta din importuri.

Producatorii sustin ca scumpirile au fost cauzate de intermediari

Reprezentantul cultivatorilor de legume considera ca informatiile referitoare la cresterea preturilor la producatori nu sunt conforme cu realitatea, intrucat toate scumpirile aparute in acest an, dar si in anii trecuti, au fost influentate de intermediari.

"Noi nu am scumpit legumele nici dupa inundatii si nici dupa seceta, desi multi care nu au nici o legatura cu sectorul si cu fermierii au iesit si au spus ca se vor scumpi. Cred ca unii fac jocul celor care importa. In bazinul legumicol din Matca, castravetii se vindeau la finele saptamanii trecute cu 0,80 lei-kg, rosiile cu un leu, vinetele cu 0,60 lei, iar ardeii 1,5 si 2 lei/kg. Acestea au fost preturile sambata, dar acum la mijlocul saptamanii, pot fi chiar mai mici.

La un leu kilogramul de rosii sau de castraveti, noi nu ne acoperim costurile de productie. Cred ca ar trebui sa vindem, in toata perioada in care avem productie, cu o medie de 2 lei pe kilogramul de rosii, castraveti sau vinete ca sa avem profitabilitate, iar la ardei cu 2,5 lei. Pretul pleaca de multe ori de la noi cu 0,3 lei pe kg, iar la taraba ajunge la 3 lei", a explicat Croitoru.

Localitatea Matca din judetul Galati are o suprafata de 1.600 de hectare cu solarii si 1.500 de hectare cultivate in camp cu legume, fiind considerata cel mai mare bazin legumicol din Europa. Asociatia condusa de Mircea Croitoru numara in jur de 78 de membri, fiind si cei mai reprezentativi, dar la nivel de tara sunt constituite in jur de 65.000 de asociatii pe domeniul legume-fructe, cu cate 2-3 membri, dar care nu fac nimic pentru fermieri.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), productia de legume din 2012, fara cartofi, a totalizat 3,4 milioane de tone, in scadere cu 719.000 tone, comparativ cu 2011, din cauza scaderii productiilor medii la hectar si a suprafetelor cultivate. Productiile au fost mai mici la tomate (-28,2%), castraveti (-25,5%), ardei (-20,1%), morcovi (-18,7%), ceapa (-14,5%), pepeni verzi si galbeni (-14,0%), varza (-4,9%). La cartofi s-a obtinut o cantitate de 2,464 milioane tone fata de 4,07 milioane tone in 2011.

Anul trecut, suprafata cultivata cu legume a scazut cu 9.000 de hectare, de la 263.000 in 2011, la 254.000 hectare anul trecut. La fructe s-a obtinut o productie de 706.000 tone, mai mica cu 152.000 tone, fata de cele 858.00 de tone in 2011, iar productia de struguri a totalizat 729.000 tone, fata de 879.000 tone in 2011.

Datele INS cuprind productiile si suprafata cultivata cu legume in camp, sere, solarii si gradini familiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#productie legume 2013, #pret legume Romania, #pierderi producatori legume, #importuri legume , #Agricultura