Programul "Primul Siloz" a fost aprobat

Joi, 09 Iulie 2009, ora 10:12
1538 citiri
Programul "Primul Siloz" a fost aprobat

Guvernul a aprobat miercuri actul normativ privind acordarea de garantii de stat pentru producatorii de cereale in cadrul programului "Primul Siloz", principalul avantaj al acestui program fiind, potrivit ministrului Finantelor, fiscalizarea agriculturii,relateaza Newsin.

Potrivit OG adoptate miercuri de Guvern, un producator de cereale va putea depune productia la depozite licentiate de Ministerul Agriculturii - care au o capacitate totala de 11 milioane de tone.

Cerealele vor fi depozitate pe categorii de calitate a granelor, iar producatorul va primi un certificat in care va fi mentionata cantitatea depusa.

Cu acest certificat, producatorul poate merge la banca pentru a solicita creditul necesar continuarii lucrarilor agricole sau pentru a plati furnizorii.

Fondul de Garantare Agricola a fost capitalizat cu 10 milioane de euro, pentru a putea sustine proiectul.

Ministrul Finantelor spune ca, prin instituirea programului "Primul Siloz", productia agricola va fi fiscalizata, iar intermediarii vor fi eliminati.

"Fondul de Garantare, saptamanal, va anunta preturile cerealelor. Incet, incet se va relansa bursa de cereale si vom vedea cu adevarat care este pretul graului in Romania.

Este un prim mecanism de fiscalizare a agriculturii", a spus ministrul.

Intrebat daca se va scumpi painea, ministrul a declarat ca aceasta este o intrebare la care nu se poate raspunde la acest moment.

Pogea a anuntat ca reprezentantii Ministerului Agriculturii si cei ai Fondului de Garantare se vor intalni joi, la ora 10:00, cu producatorii si cu cele cinci banci interesate, la sediul MFP.

In termen de sapte zile, normele de aplicare ale actului normativ urmeaza vor fi aprobate pentru ca programul sa fie aplicabil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#primul siloz, #producator, #guvern, #fiscalizare, #agricultura, #lucrari agricole , #Agricultura