Prunele uscate de Leleasca, primul produs traditional reatestat in Olt

Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 09:46
2532 citiri
Prunele uscate de Leleasca, primul produs traditional reatestat in Olt

Prunele uscate de Leleasca vor fi primul produs traditional din judetul Olt, producatorul acestora depunand documentatia pentru reatestare, conform noilor modificari legislative.

Inginerul Florica Bodescu din cadrul Directiei Agricole Judetene Olt a declarat marti ca in judetul Olt sunt 11 produse traditionale atestate in anii anteriori, dar anul acesta este necesara reatestarea acestora si, pana in prezent, demersuri in acest sens au fost facute numai pentru prunele uscate de Leleasca.

Producatorul acestora detine o livada de 2,5 hectare de pruni si colecteaza produsele de la alti doi fermieri, iar pentru obtinerea prunelor uscate foloseste metode traditionale - cuptoare din caramida si pamant, incalzite cu lemne si fara adaos de aditivi, zahar sau conservanti.

"Am verificat in teren conditiile in care sunt obtinute prunele uscate si sunt respectate toate conditiile pentru a fi reatestat produsul ca unul traditional. Prunele sunt deshidratate dupa metode vechi, deasupra unor sobe incalzite cu lemne, in spatii fara fum si nu li se adauga zahar sau conservanti. Toate operatiunile, de la cules pana la ambalat, sunt executate manual. Producatorul a inregistrat prunele uscate de Leleasca si la OSIM. Dupa aceasta procedura de reatestare va obtine si un logo de produs traditional", a spus Florica Bodescu.

Aceasta a mentionat ca in zona de nord a judetului Olt si in special in comuna Leleasca sunt mai multi producatori de prune uscate, zona avand traditie in obtinerea acestora, in conditiile in care, pana in anul 1990, majoritatea prunelor uscate obtinute in localitate ajungeau pe pietele externe.

In prezent prunele uscate din Leleasca ajung numai pe piata interna deoarece pentru export este nevoie de asocierea producatorilor si conditiile pentru a avea acces pe pietele europene sunt dificile.

"Am discutat cu producatorii din Leleasca si doresc sa infiinteze un grup, sa se asocieze astfel incat sa ajunga mai usor pe pietele interne si chiar sa poata exporta. Pana in anii 1990 au exportat, acum este mai dificil, dar nu imposibil", a adaugat Florica Bodescu.

In judet mai sunt alte zece produse traditionale pentru care nu au fost depuse deocamdata documente in vederea atestarii, cel mai cunoscut fiind painea in test, produs obtinut de o familie din comuna Scarisoara, care este prezenta la majoritatea targurilor de profil. Se mai produc si au atestat de produs traditional valabil pana in toamna acestui an compoturi, gemuri, dulceturi, muraturi si zacusca din comuna Giuvarasti.

#produs traditional romanesc, #prune uscate Leleasca, #producatori romani agricultura , #Agricultura