"Reducerea accizei la motorina din agricultura aplicabila din luna mai"

Joi, 08 Aprilie 2010, ora 22:10
2035 citiri
"Reducerea accizei la motorina din agricultura aplicabila din luna mai"

Masura reducerii accizei la motorina utilizata in agricultura ar putea intra in sedinta de guvern de peste 2 saptamani, insa fermierii nu vor putea beneficia de aceasta inainte de luna mai, a declarat joi secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Adrian Radulescu, citat de NewsIn.

"Luni va intra in Plen masura reducerii accizei la motorina utilizata in agricultura, iar in sedinta de guvern ar putea ajunge peste doua saptamani.

Cu toate acestea, nu cred va putea putea fi aplicata inainte de luna mai", a spus Adrian Radulescu.

Acesta a adaugat ca masura va fi aplicata prin metoda recuperarii accizei, "nu va fi ieftinita la pompa".

Potrivit unui proiect de act normativ publicat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), fermierii ar putea beneficia de o reducere a accizei pentru motorina utilizata in agricultura, la 21 euro/1000 litri fata de acciza standard de 293 euro/1000 litri, in anii 2010-2012, pentru o cantitate anuala de 700 milioane litri, schema ce implica un efort bugetar de peste 800 milioane lei pe an.

Schema de reducere a accizei la motorina se aplica prin acordarea de restituiri beneficiarilor.

Sumele necesare se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul anual aprobat Ministerului Agriculturii pe perioada celor trei ani de aplicare.

Diferenta dintre acciza standard si cea redusa reprezinta valoarea in lei si se determina anual, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE) in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent.

Pentru anul 2010, sprijinul financiar reprezentand diferenta dintre acciza standard de 293,215 euro/1000 litri si cea redusa de 21,00 euro/1000 litri este de 272,215 euro/1000 litri, respectiv 1,162 lei/litru motorina (cursul de schimb valutar leu/euro utilizat la calculul accizelor pentru anul 2010 este de 4,2688 lei pentru 1 euro, stabilit de Banca Centrala Europeana in data de 1 octombrie 2009).

Reprezentantii producatorii agricoli au cerut in repetate randuri reprezentatilor Ministerului Agriculturii reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura, motivand ca fermierii romani trebuie sa se bucure de aceleasi facilitati ca si ceilalti din comunitate si explicand ca in majoritatea tarilor UE acciza la motorina utilizata in agricultura este redusa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#accize, #mai, #motorina, #radulescu , #Agricultura