Rezerva nationala strategica va juca rolul "BNR" pentru a tine in frau pretul cerealelor

Miercuri, 07 August 2013, ora 13:20
2297 citiri
Rezerva nationala strategica va juca rolul "BNR" pentru a tine in frau pretul cerealelor

Autoritatile pot apela la rezerva strategica de cereale pentru a le "veni de hac" traderilor de pe aceasta piata. In situatia in care Guvernul ar fi dispus sa "reinnoiasca" rezerva de 720.000 de tone de cereale, atunci poate pretul ar mai creste.

Fermierii romani ies pe pierdere si in anii in care este seceta, si in cei in care se inregistreaza o productie record de cereale. Traderii de pe aceasta piata profita de faptul ca agricultorii nu au sisteme de depozitare si sunt nevoiti sa isi vand cat mai repede marfa si tin preturile la un nivel foarte scazut in mod artificial.

Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat agricultorii romani nu reusesc sa isi acopere cu "superproductia" din acest an nici macar cheltuielile si nu vor avea cu ce sa inceapa urmatoarea cultura.

Situatia este cu atat mai ingrijoratoare intrucat pretul practicat in Romania este mult sub nivelul celui de pe Bursa Internationala a Cerealelor, desi ar fi trebuit sa fie la un nivel aproximativ egal.

Autoritatile nu au cum sa intervina in mod direct pe piata pentru a regla pretul cerealelor, insa exista o serie "mijloace" prin care pot influenta piata.

Ce rol joaca rezerva strategica a Romaniei

Rezerva strategica de cereale a Romaniei este estimata la 720.000 de tone, ce pot fi folosite in anii in care productia nationala nu acopere consumul intern.

Totusi, aceasta rezerva nationala si in cazul cerealelor poate avea un rol important pentru reglarea pretului pe piata. La fel cu Banca Nationala intervine pe piata valutara atunci cand moneda nationala se depreciza considerabil, si Ministerul de Interne, cel care gestioneaza rezerva de cereale poate juca acelasi rol.

In conditiile in care autoritatile s-ar gandi fie sa completeze aceasta rezerva strategica, fie sa o mareasca, atunci probabil pretul cerealelor ar mai creste.

In conditiile in care agricultorii romani se pregatesc de o superproductie de cereale in acest an, estimata la 8-9 milioane de tone, rezerva strategica a Romaniei inseamna in jur de 8% din productia totala.

"Depozitele strategice sunt pline. Cu cateva luni inainte ar fi trebuit sa scot din rezerva strategica si sa vand la pretul pietei si obtineam un pret mult mai bun, si acum sa fi cumparat la un pret apropiat.Totusi, productia din acest an este de 8-9 milioane de tone de grau, deci nu stiu daca acele cateva sute de mii de tone, cat sunt in rezerva nationala ar rezolva problema", a declarat pentru Business24 secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.

Totusi, autoritatile ar putea suplimenta rezerva de cereale tinand cont de productia mare din acest an, sigur asta ar insemna fonduri suplimentare. In conditiile in care bugetul Ministerul Agriculturii a fost redus la ultima rectificare bugetara cu 61,1 milioane lei.

Totusi, reprezentantii producatorilor sustin ca si o declaratie din partea reprezentantilor Ministerului cum ca s-ar pregati sa achizitioneze o cantitate considerabila de cereale ar ajuta piata.

#rezerva cereale Romania, #productie cereale Romania, #rezerva strategica cereale Romania, #pret cereale , #Agricultura