Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania, amendata de UE pentru subventiile europene acordate agricultorilor?

Romania, amendata de UE pentru subventiile europene acordate agricultorilor?


Comisia Europeana pentru Agricultura a atentionat Guvernul Romaniei ca nu este legal sa conditioneze ca criteriu de eligibilitate acordarea subventiilor europene pentru agricultori pe o procedura care tine de legislatia nationala, ca Romania nu a dat inca un raspuns si din acest motiv risca o procedura de infractiune la nivel european pentru incalcarea legislatiei europene.

Anuntul a fost facut vineri, de comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, la o intalnire cu fermierii care a avut loc in satul Topa, comuna Albesti, ca raspuns la o sesizare primita de Comisia Europeana din partea unei asociatii de crescatori de animale, care reclama ca nu mai primeste subventii europene intrucat ar avea o serie de datorii la bugetul de stat.

'Comisia Europeana a raspuns Romaniei, deci acestei asociatii de producatori si in acelasi timp a trimis o scrisoare autoritatilor din Romania, in care atentiona ca nu este legal din punctul de vedere al legislatiei europene sa conditionezi ca criteriu de eligibilitate acordarea unui drept din fonduri europene de aceste lucruri care prevad procedura de legislatie nationala.

Si a cerut doua lucruri: sa elimine din legislatia nationala orice act care face aceasta legatura - si din cate stiu Ministerul Agriculturii a retras acel ordin al ministrului care era la baza acestei proceduri - si a cerut, in acelasi timp, ca Guvernul sa gaseasca o solutie prin care agricultorilor sa le fie rambursati banii care li s-au luat sa-i primeasca inapoi.

Si aici Comisia Europeana in continuare asteapta un raspuns din partea autoritatilor romane, in ce fel rezolva problema aceasta de a returna agricultorilor banii care le-au fost luati pe nedrept, iar, daca in urmatoarea perioada nu primim raspunsul, Romania risca o procedura de infractiune la nivel european tocmai pentru ca este o legislatie incalcata', a declarat Dacian Ciolos.

Comisarul european a spus ca procedura de infractiune ar putea fi declansata in urmatoarele luni, daca Guvernul Romaniei nu trimite un raspuns Comisiei Europene la aceasta solicitare.

'Urmatoarele luni, ceva mai devreme de sfarsitul anului, cred ca pana in octombrie, dar asta o stiu cu siguranta autoritatile romane. Pentru ca Serviciul Juridic al Comisiei Europene, conform procedurii legislatiei europene, a informat Guvernul Romaniei de acest lucru. Nu poate fi conditionat (sprijinul - n.r.) asa cum a fost conditionat prin acel ordin de ministru. Nu poti sa conditionezi acordarea sprijinului european de plata sau nu a altor datorii (...) Exact asta asteptam acum, Comisia Europeana asteapta ca statul roman sa explice in ce fel va proceda pentru rambursarea acestor bani ca sa oprim procedura de infractiune', a subliniat Dacian Ciolos.

Comisarul european a aratat ca statul roman poate avea o procedura interna prin care sa retina din drepturile financiare publice pe care le agricultorul le primeste ca si compensatii pentru anumite datorii, insa nu poate impiedica producatorul respectiv sa primeasca niste drepturi pe care le are prin legislatia europeana.

Dacian Colos a spus ca, daca Guvernul Romaniei nu se va conforma, Comisia Europeana va trebui sa oblige Guvernul Romaniei sa rezolve aceasta problema si se poate ajunge pana la penalizari-amenzi pe care Guvernul trebuie sa le plateasca.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2216 ori