Romania are obiectii la viitoarea Politica Agricola Comuna

Marti, 13 Martie 2012, ora 09:14
2192 citiri
Romania are obiectii la viitoarea Politica Agricola Comuna

Romania nu este de acord cu plafonarea suprafetelor pentru care se acorda subventii in cadrul viitoarei Politici Agricole Comune, potrivit presedintelui Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, Adrian Radulescu.

"Nu suntem de acord cu plafonarea suprafetelor pentru care se acorda subventii. Este foarte important acest sprijin pe care agricultorii romani il primesc de la Uniunea Europeana, pentru ca am pornit foarte de jos si avem mult de lucru pana cand vom ajunge la nivelul agriculturii pe care o practica Germania", a spus Radulescu.

Acesta a subliniat ca este foarte greu sa lucrezi cu unitati de masura diferite pe o piata comuna, in conditiile in care, in Romania, abia dupa sase ani s-a ajuns la un sprijin de 130 de euro pe hectar.

"Decalajul este foarte mare iar pentru echilibrare si pentru a permite dezvoltarea agricultorilor romani trebuie sa ne gandim pentru 2014 - 2020 la egalizarea sau, daca nu, macar la micsorarea diferentei care este extraordinar de mare in ceea ce priveste sprijinul pe care-l primesc agricultorii din tarile vechii Europe fata de agricultorii romani si cei care au intrat in Uniunea Europeana dupa 1990", a explicat Adrian Radulescu.

La randul sau, presedintele Comisiei pentru alimentatie, agricultura si protectia consumatorului din Bundestag-ul german, Hans-Michael Goldman, a dat asigurari ca Germania doreste o egalizare a platilor, si nu o plafonare a acestora, pentru ca este constienta de aceste diferente profunde existente intre platile directe acordate agricultorilor romani si cele acordate agricultorilor germani, pe care le considera mult prea mari.

"Noi ne dorim o egalizare a platilor, pentru ca suntem constienti de aceste diferente profund existente intre platile directe acordate agricultorilor romani si cele acordate agricultorilor germani pe care si noi le consideram ca fiind mult prea inalte. Nu ne dorim in niciun caz o plafonare a acestor plati", a aratat Goldmann.

De asemenea, Germania doreste sa intervina asupra egalizarii suprafetelor, in conditiile in care situatiile la nivel national difera de la tara la tara.

"Incercam sa ne implicam pentru a obtine sume considerabile pentru perioada 2014 - 2020 si sunt increzator ca vom avea succes. Pe de alta parte, noi dorim sa intervenim asupra egalizarii suprafetelor in conditiile in care situatiile la nivel national difera de la tara la tara. Ne dorim, pe de o parte, un Pilon I foarte puternic in politica agrara comuna, la fel ca si un Pilon II foarte puternic, cu o separare neta intre cele doua piloane", a afirmat Hans-Michael Goldman.

#viitoarea Politica Agricola Comuna, #plafonarea suprafetelor , #Agricultura