Romania devine granarul Chinei. Ne dau banii pentru ferme si ne cumpara produsele

Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 13:05
3443 citiri
Romania devine granarul Chinei. Ne dau banii pentru ferme si ne cumpara produsele

Autoritatile din Agricultura pregatesc un proiect de proportii in parteneriat romano-chinez. Fermierii romani isi vor dezvolta fermele cu banii chinezilor, iar acestia, la randul lor, vor primi carne si cereale din Romania. Primul pas este gasirea terenurilor pentru baza de depozitare aproape de Dunare sau mare.

Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii a declarat ca autoritatile romane au purtat deja discutii cu ambasadoarea Chinei.

"Ambasadoarea Chinei a venit la mine si ne propune sa facem o baza pentru export de carne de vita, oaie si porc, dar si de cereale catre China. Ei fiind stat comunist sunt pe principiul ca trebuie sa faca parteneriatul cu statul, insa noi ca minister trebuie sa avem un parteneriat public-privat in care sa realizam o colectare a animalelor sacrificate. Deci ne trebuie un depozit undeva langa mare. Suntem in faza de tatonare, insa, de principiu, am creionat ideile", a completat Irimescu.

Porci cu susan "made in Romania"

Romania ar putea ajunge sa exporte in jur de 3 milioane de porci, o parte fiind insa acoperita de cea mai mare ferma de suine din Romania, cumparata de chinezi.

"Acum avem piata si pornim invers de la piata la productie. Acum multi fermieri se vor intoarce sa ii faca o ferma de porci. Smithfield tot asa este organizat. Ei le dau purcei fermierilor si acestia din urma ii cresc. Ideea nu este noua, insa la balanta aceasta de 3 milioane de capete vandute pe an in China va contribui si Smithfield. In faza initiala trebuie sa dezvoltam fermele de productie pentru ca Romania importa multi purcei", a declarat pentru Business24 Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

In prima etapa, pe langa pasii pe care ii au de facut autoritatile, este nevoie ca fermierii sa isi dezvolte fermele astfel incat sa poata acoperi cererea mare de pe piata chineza, cu atat mai mult cu cat, in prezent, Romania importa foarte multa carne.

"Spre exemplu la porcine, noi avem 3, 8 milioane porcine deci nu avem de unde da macar 3 milioane pe an carne de la atatea animale. Prin urmare, trebuie sa dezvoltam fermele de productie si dupa aceea sa le dam la producatori sa le creasca si sa le ingrase. Abatoare avem, ele trebuie congelate si apoi duse pe vapor", a precizat Achim Irimescu.

Picatura chinezeasca- sistem de irigatii

Autoritatile din Agricultura au precizat ca au in vedere si alte proiecte in parteneriat romano-chinez, printre acestea numarandu-se refacerea sistemului de irigatii.

"Le-am sugerat deja chinezilor si au fost foarte fericiti sa facem barajul pentru un sistem de irigatii la nivel de tara. Este vorba de un sistem de baraje pe raurile interioare in care sa curga apa prin gravitatie", a precizat Irimescu.

Cat importam si cata carne vindem strainilor

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, in primul semestru din acest an, carnea de porc proaspata si refrigerata a ocupat prima pozitie in clasamentul importurilor de produse agroalimentare, cu 57.587 tone, in valoare de 98,12 milioane de euro, acestea provenind cu precadere din tarile UE, in general din Germania, Ungaria, Olanda, Spania, Belgia, Austria si Danemarca.

Exporturile autohtone de carne de porc si de porci vii au fost afectate de restrictiile impuse Romaniei de Uniunea Europeana, inca din anul 2003, din cauza evolutiei pestei porcine clasice. In acel an, Romania a exportat 478.669 de tone de carne de porc, in valoare de 619,12 milioane de euro.

Ultimele focare de pesta porcina din Romania au fost inregistrate in 2007, ANSVSA cheltuind pana in prezent peste sapte milioane de euro pentru derularea programului de eradicare a acestei boli pe teritoriul tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#importuri Chia, #importuri carne China, #exporturi carne China, #exporturi cereale China , #Agricultura