Romania va ramane cu doar cateva sute de produse traditionale, dintr-un total de 4.200

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 15:37
2537 citiri
Romania va ramane cu doar cateva sute de produse traditionale, dintr-un total de 4.200

Romania va ramane cel mai probabil cu doar cateva sute de produse traditionale inregistrate la Ministerul Agriculturii, dintr-un total de 4.200 in prezent, acestea urmand sa fie din nou evaluate in conformitate cu legislatia europeana, a anuntat Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

"Am facut o analiza si in Romania functioneaza 4.200 de produse traditionale, ceea ce cred ca este o gluma proasta. De aceea vrem sa le verificam inca o data. Eu initial am vrut sa anulez lista si sa le reacreditez, dar ar fi insemnat sa punem oamenii pe drumuri si sa cheltuim bani in plus.

Am decis impreuna cu Asociatia Producatorilor Traditionali sa mergem sa le verificam inca odata pentru ca nimeni nu a facut-o niciodata foarte serios, in conformitate cu legislatia europeana si care spune ca traditional inseamna ca produsele trebuie sa aiba un element de traditionalitate de cel putin 25 de ani", a precizat Irimescu pentru Agerpres.

Oficialul MADR a afirmat ca se lucreaza in acest sens la un proiect de act normativ, care va fi adoptat cel mai probabil inaintea Sarbatorilor Pascale.

"Nu cred ca trebuie sa-l pacalesc pe consumator sa plateasca 150% pe un produs luat din supermarket, caruia i s-a schimbat eticheta si care sta in targuri, afara, fara frigider, la 28 de grade Celsius. Eu nu pot sa accept asa ceva. Urmeaza sa adoptam actul legislativ, care cuprinde aceleasi cerinte ca si cele europene pentru specialitatile traditionale, respectiv este mentionat undeva de cel putin 25 de ani, precum si identificarea elementului de traditionalitate din reteta sau din metoda de fabricare sau din materia prima.

Nu trebuie sa imi dea reteta ci doar sa imi spuna in ce consta elementul de traditionalitate, prin ce se deosebeste de alte produse similare, deoarece orice taran la tara face produse in casa. Initial, un produs era declarat traditional daca, de exemplu, nea Gheorghe din Maramures zicea ca are un produs traditional, se ducea la judet si depunea dosarul, primea ok-ul si pe urma venea la Bucuresti si i se recunostea la minister ca este traditional", a explicat Achim Irimescu.

#produse traditionale romanesti, #produse traditionale Romania, #verificari produse traditionale , #Agricultura