Scandalul carnii de cal:Franta si Marea Britanie se spala pe maini. Romania, tap ispasitor

Luni, 11 Februarie 2013, ora 13:39
2461 citiri
Scandalul carnii de cal:Franta si Marea Britanie se spala pe maini. Romania, tap ispasitor

Romania este implicata alaturi de tari ca Franta sau Marea Britanie intr-un scandal care vizeaza o etichetare gresita a carnii de vita cu carne de cal. Este Romania singura vinovata sau este gasita tap ispasitor de doua mari puteri economice ale lumii?

Autoritatile din Franta au retras din sase supermarketuri produsele furnizate de companiile Findus si Comigel, dupa ce au constatat nereguli in lasagna de vita comercializata de Findus. Producatorul de semipreparate a explicat ca utilizeaza carnea furnizata de Comigel. La randul lor, reprezentantii acestei companii franceze au anuntat ca, dupa o analiza interna, au stabilit ca aceasta carne a fost importata din Romania.

Romania, gasita tap ispasitor?

Dupa aceste acuzatii, autoritatile romane au initiat o ancheta. Ministrul de resort a promis ca vom cunoaste chiar in cursul zilei de luni gradul de implicare al unitatilor romanesti in scandalul privind livrarea carnii de cal pe piata Uniunii Europene.

Totusi, jucatorii de pe piata explica faptul ca in asemenea situatii vina nu o poarta doar furnizorul.

"Sunt sigur ca importatorul (francez) stia ca nu este vita, deoarece calul are un gust, o culoare si o textura specifice", a declarat pentru AFP presedintele asociatiei Romalimenta, Sorin Minea.

Acelasi lucru il subliniaza si Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA). Potrivit acestuia importatorul francez ar fi fost obligat sa verifice calitatea carnii, cu ocazia receptiei, mai ales ca a fost vorba de o cantitate mare.

"Daca el nu a protestat cu ocazia receptiei constatand ca este carne de cal si nu de vita, aceasta inseamna ca fie era complice cu producatorul roman, fie a schimbat eticheta ulterior", a afirmat Frumosu.

Ba mai mult, chiar premierul Romaniei subliniaza ca tara noastra nu trebuie sa fie gasita vinovata pentru un conflict in care sunt implicate si Franta sau Anglia.

"(...) lasam sa se arunce pe Romania vina unui conflict intre Marea Britanie si Franta, (...) producatorii nostri, in special de carne, sunt blamati pentru faptul ca cineva din Franta schimba provenienta. Cred ca e un lucru foarte important si tine pana la urma de cum ne aparam interesele pe plan european", a spus Ponta.

In plus, autoritatile franceze au precizat ca marfa a urmat un traseu mai lung pana sa ajunga in lasagna Findus. Ministrul francez pentru consum, Benoit Hamon, a declarat ca aceasta carne a trecut si prin Cipru si Olanda inainte de a ajunge in Franta.

Societatea franceza "a achizitionat carne congelata de la un trader cipriot, care a subcontractat comanda unui comerciant din Olanda, iar acesta din urma s-a aprovizionat de la un abator si un atelier de transare din Romania", a precizat ministrul francez.

Ce risca Romania?

"E o mare problema. Vreau sa stiti ca de se va constata ca au existat nereguli la expeditor, deci in Romania, Romania va fi decredibilizata pentru multi ani. Vreau sa cred, sper, ca nu se va intampla acest lucru. Vad ca institutiile statului s-au pus in miscare in acest caz. Sper sa nu fie de la noi o etichetare falsa.

Chiar daca nu discutam de un produs toxic, carnea de cal este la fel de comestibila ca si cea de vita, dar o etichetare falsa pentru obtinerea unui castig ilegal va decredibiliza Romania pentru o lunga perioada de timp si riscurile sa avem restrictii la export sunt foarte mari", a declarat presedintele Traian Basescu, duminica in cadrul unei conferinte de presa.

Basescu: Romania are in plus 6 miliarde de euro

Ba mai mult decat atat, o deputata a Partidului Conservator din Marea Britanie a cerut autoritatilor un moratoriu asupra carnii importate din toate tarile Uniunii Europene, masura care a fost, pentru moment insa, respinsa de Guvernul britanic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#scandal carne cal, #Romania exporturi carne cal, #Romania scandal carne cal , #Agricultura