Se poate face agricultura si pe suprafete mici. Vezi exemple de succes

Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 08:03
26171 citiri
Se poate face agricultura si pe suprafete mici. Vezi exemple de succes

Romania are cele mai faramitate terenuri din Europa, iar oamenii de afaceri gasesc cu greu mai multe hectare de teren in acelasi loc. Tocmai de aceea, ei s-au orientat catre plantatii pe suprafete mici de teren din care au reusit sa faca un profit "sanatos".

De mai bine de 20 de autoritatile cauta solutii pentru comasarea terenurilor agricole. Exista legi care sa "incurajeze" comasarea, insa pana cand se vor vedea efectele acestora, oamenii de afaceri trebuie sa se descurce cu ceea ce gasesc.

Business24 prezinta cateva idei de plantatii din care poti sa faci profit chiar si de pe suprafete mici de teren.

Pentru suprafete de pana la un hectar de teren: trandafiri sau ciuperci

Plantatia de trandafiri poate asigura un venit mediu permanent pentru o familie. "Parfumul" unei astfel de afaceri este dat de veniturile care cresc de la an la an, in timp ce cheltuielile nu "inteapa" atat de tare la buzunare. Pentru o cultura pe 5.000 de mp de teren agricol este nevoie de o investitie initiala 10.000 -15.000 de lei (2.200 - 3.400 de euro).

Dupa primul an, un butas de trandafiri face in jur de 2-3 flori. Prin urmare, agricultorul va obtine in medie 10.000-20.000 de flori de pe plantatie de 5.000 de mp. Venitul obtinut din plantatie, dupa primul an, va fi de 10.000-20.000 de lei (2.200 - 4.500 de euro). Totusi, profitul va creste gradual pe masura ce plantele se dezvolta.

Profitul estimat pentru o plantatie de trandafiri este de 25-30%. Practic, dupa primul an agricultorul reuseste sa isi amortizeze investitia initiala, insa din al doilea an profitul va creste gradual, iar cheltuielile anuale se reduc considerabil.

Plantatia de ciuperci este o afacere care necesita o investitie initiala ridicata care poate fi, insa, acoperita din fonduri europene. Romania este o piata "infometata" de ciuperci, iar cele cinci cicluri de productie ale acestora asigura venituri "sanatoase" pe tot parcursul anului.

Pentru o plantatie de ciuperci pe 1.200 de mp, un fermier ar trebuie sa se pregatesca pentru o investitie initiala de pana la 300.000 de euro. Banii vor fi utilizati pentru construirea a sase hale pe care va fi distribuit substratul de compost.

Venituri anuale estimate sunt de 210 tone ciuperci pe an, in conditiile in care exista cinci cicluri de productie pe an. Ciupercile se vand cu 9 lei/kg, ceea ce inseamna ca veniturile obtinute de fermier pe an ajung la 1,4 milioane de lei (334.090 de euro).

Plantatii profitabile pe un hectar de teren agricol: goji sau lavanda

O plantatie de goji pe un hectar de teren poate aduce un profit de pana la 40.000 de euro raportat la o investitie initala de 10.000 de euro.

Ba mai mult decat atat, la aceasta cultura nimic nu se pierde. Din fructele de goji se poate face dulceata, sirop sau "gojiata". Pana in al treilea an de plantatie, fermierul poate cultiva intre straturile de goji si alte legume.

Producatorii trebuie sa ia in calcul faptul ca abia din anul al doilea plantele incep sa faca fructe. Dupa trei ani de plantatie este estimata o productie de 2250 Kg fructe uscate/hectar. Totusi, trebuie luat in calcul faptul ca cele mai mari venituri sunt obtinute din anul cinci de la plantare.

Dintr-o plantatie de un hectar de goji, producatorul poate obtine venituri de 199.500 de lei (44.500 de euro), in conditiile in care un kg de goji uscate se vinde cu 57-60 de lei. In cazul fructelor proaspete, pretul mediu pe kg este de 25-30 de lei.

Cultura de lavanda este o afacere extrem de profitabila pentru fermierii romani care "indraznesc" sa mizeze pe plante mai "exotice". Cererea extrem de ridicata de pe aceasta piata si diversele modalitati in care plantele pot fi valorificate: saculeti parfumati de lavanda, ceaiuri, buchete de flori, reprezinta "cheia" succesului pentru un asemenea business.

Investitia initiala pentru un hectar de lavanda se cifreaza in jurul valorii de 4.500 de euro. Agricultorul interesat in cultivarea de lavanda trebuie sa stie ca in primul an nu va avea ce recolta. Incepand cu al doilea an, in schimb, pe un hectar se pot recolta pana la 4.000 de kg de flori de lavanda. Tinand cont de faptul ca plantele verzi se vand in Romania cu 5 lei/kg, iar florile uscate cu 12-15 lei/kg, inseamna ca veniturile estimate ajung la 10.900 de euro pe an.

Culturi intre 3 si 5 hectare de teren agricol: pepeni, livada de fructe sau vita de vie

O plantatie de pepeni poate deveni cu succes o afacere de familie pentru fermierii care muncesc cu spor vara, ca sa-si poata face car iarna. Este nevoie de o investitie initiala medie, munca multa si vreme buna ca sa faci profit dintr-o cultura de lubenita.

Petru trei hectare de teren cu pepeni este nevoie de o investitie initiala de de aproximativ 9.000 de euro. La un hectar de teren, productia medie estimata este de 40 de tone de pepeni. Calculat la un pret mediu de 0,5 - 0,6 lei pe kg de pepene (in conditiile in care la inceputul verii un kg ar putea costa 1 leu, iar spre finalul verii ajunge la 0,3 lei), un fermier obtine 10.000 - 20.000 de lei adica 2.200 - 4.500 de euro.

Livada de meri si peri de pe o parcela de teren de patru hectare poate genera un profit brut de pana la 45.000 de euro pe an. Cu o investitie initiala medie, livada de meri si peri reprezinta solutie pentru valorificarea terenurilor nefezabile pentru culturi de cereale.

Este nevoie de o investitie initiala de 260.000 de lei (59.000 de euro) pentru o suprafata de patru hectare de teren. In aceasta suma sunt incluse atat cheltuielile cu manopera, cele cu lucrarile mecanizate sau cheltuielile legate de transportul fructelor.

Potrivit unor analize publicate pe Ministerul Agriculturii, productia estimata la patru hectare de meri si peri este de 50.000 de kg de meri si 44.000 de kg de peri. Luand in considerare un pret mediu de 2 lei kg de mere si 3 lei kg de pere, veniturile obtinute din livada sunt de 232.000 de lei (52.000 de euro).

Plantatia de vita de vie poate constitui o sursa considerabila de venit desi este pe suprafata de patru hectare de teren. Investitia initiala se cifrea in jurul valorii de 17.000 de euro, potrivit unor proiecte postate pe site-ul Ministerului Agriculturii.In aceasta investitie intra si achizitia butucilor.

Tinand cont ca productia estimata la hectar este de 10.000 de kg de struguri de masa, iar pretul mediu pentru un kg de struguri de masa este de 2 lei, veniturile din vanzarea strugurilor ajung la 18.000 de euro pe an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#afaceri agricultura, #culturi terenuri agricole, #plantatie goji, #plantatie lavanda, #afacere lavanda, #afacere goji , #Agricultura