Seceta afecteaza productia de cereale in sudul si estul Europei

Luni, 20 August 2012, ora 15:40
2497 citiri
Seceta afecteaza productia de cereale in sudul si estul Europei

Seceta din sudul si estul Europei afecteaza volumul productiei de cereale si sporeste temerile legate de impactul pe care il poate avea pe termen lung asupra rezervelor de apa dulce.

Securitatea alimentara si conservarea resurselor de apa ale Uniunii Europene este una dintre temele care vor fi abordate in cadrul Saptamanii mondiale a apei, care incepe la 26 august la Stockholm, scrie Agerpres.

Pretul alimentelor a crescut, in total, cu 6% in iulie, arata datele Organizatiei Natiunilor Unitepentru alimentatie si agricultura. Cresterea inregistrata de pretul la porumb a fost, insa, de 23%, iar la grau de 19%. Majorarile sunt atribuite, in principal, secetei care a afectat centrul Americii si recoltei de grau mai slabe decat se estima in Rusia.

Centrul de analiza Strategie Grains si-a revizuit previziunile cu privire la recolta de porumb a Uniunii Europene cu 7,1 milioane de tone. Astfel, estimarile indica o recolta de porumb de 58,1 milioane de tone, cu 13% sub cea din 2011.

"Cresterea porumbului a fost grav afectata de arsita, de vremea uscata din Europa centrala si de sud", a explicat pentru Reuters centrul de analiza instalat in Franta, adaugand ca "daunele sunt ireversibile, cu toate ca o ameliorare a vremii ar putea crea conditii mai bune pentru dezvoltarea cerealelor existente".

La nivel global, estimarile Strategie Grains indica o scadere a productiei de porumb cu aproape 70 de milioane de tone, pana la 829,1 milioane de tone.

Si incendiile de padure provocate de vremea uscata sunt un motiv de ingrijorare. Situatii precum in Portugalia, Spania, sudul Frantei si Grecia, Balcani si Turcia sunt doar cateva exemple din lungul sir de incendii izbucnite la nivel global. Parti din China, Rusia, Australia, Franta, Spania, Portugalia si sudul Statelor Unite au cunoscut, in ultimii ani, perioade indelungate de vreme uscata, ceea ce a afectat productia de bunuri alimentare si a creat ingrijorare in legatura cu stabilitatea pe termen lung a rezervelor cu apa.

Desi in numeroase zone de pe continentul european exista rezerve mari de apa, continentul nu este imun, cercetatorii indicand ca unele tari din UE se confrunta atat cu scaderea rezervelor de apa, cat si cu poluarea si au cerut Uniunii o mai buna gestionare a situatiei.

In Romania, debitul redus al raurilor a condus la instituirea unei stari de forta majora pentru producatorul national de energie hidro, Hidroelectrica.

#agricultura romania, #productie cereale seceta, #impact seceta agricultura , #Agricultura