Seceta poate pune in pericol cresterea economica

Luni, 19 Decembrie 2011, ora 14:59
1834 citiri
Seceta poate pune in pericol cresterea economica

Prelungirea secetei si in urmatoarele luni va duce la scaderea productiei vegetale cu pana la 50% si va pune astfel in pericol cresterea economica prognozata pentru anul viitor, iar unii agricultori vorbesc de "calamitate" si de "foamete".

"Stam foarte rau. Situatia este deja dezastruoasa si daca nu vor fi ploi va fi jale. Daca ploua de acum incolo, oricum vor fi scaderi ale productiei agricole vegetale cu 20-30%. Daca nu va ploua, insa, suficient pana la primavara, culturile de toamna vor fi compromise total si vor fi scaderi de 70%", a declarat agentiei Mediafax omul de afaceri Culita Tarata, care cultiva 65.000 de hectare de teren agricol.

In anul 2010, considerat unul mediu din punct de vedere al recoltei, productia agricola a contribuit cu aproape 6% la Produsul Intern Brut. Sectorul vegetal a reprezentat doua treimi din productia agricola, respectiv 4% din PIB. Anul 2011 este unul de exceptie in agricultura, in primul rand datorita cresterii cu peste 20% a productiei vegetale.

Productia agricola slaba ar putea afecta siguranta alimentara a Romaniei

Proiectul de buget pe 2012 se bazeaza pe o crestere economica de circa 2%, iar o scadere severa a productiei vegetale va afecta aceasta crestere.

Tarata spune ca productia agricola slaba de anul viitor ar putea afecta chiar si siguranta alimentara a Romaniei.

"Anul viitor ne paste o criza alimentara ca in anii 1946-1947", a adaugat omul de afaceri.

Tarata il contrazice pe ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, care a declarat recent ca Romania are rezerve de grau pentru urmatorii trei ani.

"Domnul Tabara se imbata cu apa chioara si vorbeste prostii. E filosof. Ce fermier isi permite sa tina graul in hambar cand are rate la banci si alte cheltuieli?", a spus el.

Deficiul de apa va afecta productia agricola de anul viitor

O viziune pesimista asupra a ceea ce se va intampla anul viitor o au si reprezentantii grupului InterAgro, care lucreaza peste 50.000 de hectare.

Sorin Dogaru, directorul Departamentului de Agricultura al InterAgro, crede ca sunt posibile trei scenarii, in conditiile in care, pentru a nu fi compromisa total, productia vegetala cultivata in acest an are nevoie de o cantitate de apa de peste 2.000 de metri cubi pe hectar.

"Asta ar insemna o panza de apa de 20 de centimetri pe intreaga suprafata agricola a Romaniei, in urma mai multor ploi, nu a uneia singure", a spus Dogaru.

Cel mai optimist scenariu este in cazul in care va ploua de acum incolo, iar deficitul de apa va fi acoperit. In acest caz, productia vegetala va fi mai redusa cu circa 10-15%.

"Cultura de rapita este deja compromisa, si vorbim de 800.000 de tone de rapita, in valoare de circa 500 de milioane de euro. Starea de vegetatie a celorlalte culturi (grau, orz, secara si orzoiaca) nu este tocmai buna, si vor fi scaderi si pentru acestea", a adaugat Dogaru.

El crede ca daca seceta va continua pana in luna martie, productia vegetala va scadea cu peste 30%.

Cresterea economica estimata pentru 2012 este in pericol daca seceta continua

"In acest caz se va pune deja in pericol cresterea economica estimata pentru anul viitor. Vor fi si scaderi colaterale, cum ar fi o lipsa de furaje in zootehnie, vor creste preturile la alimente si ne vom confrunta astfel cu inflatie si vor fi scaderi chiar si in domeniul transportatorilor, pe fondul diminuarii productiei agricole", a afirmat oficialul InterAgro.

Acesta apreciaza ca daca seceta va continua si dupa luna martie vor fi afectate si culturile de primavara si se va putea vorbi de o "catastrofa nationala", cu scaderi de peste 50% ale productiei vegetale.

Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), spune ca din 1968, de cand lucreaza un agricultura, nu a mai intalnit un an asa de slab cum se prefigureaza a fi 2012.

"Din cauza secetei, rapita este compromisa in proportie de 80%, iar culturile de grau, care trebuia sa rasara in totalitate, sunt rasarite doar in proportie de 30-60%, in functie de zona. Chiar daca va ploua de acum incolo, productia vegetala va inregistra scaderi de cel putin 30-35%. Nici nu vreau sa ma gandesc la ce se va intampla daca nu va ploua pana in luna martie", a mai spus Matei.

Si Valentin Zaharia, care cultiva aproximativ 1.000 de hectare de teren agricol in Ialomita, spune ca seceta din acest an a creat deja premisele unei scaderi cu 20-30% a recoltei de grau pentru anul viitor.

Culturile vor fi salvate daca va ploua pana in primavara

"Daca va ploua pana in primavara, culturile vor fi salvate, insa daca seceta va continua, recolta va fi compromisa. Daca nu va ploua pana in martie nu are rost sa mai semanam culturile de primavara, pentru ca vor fi compromise", a adaugat el.

Robert Arsene, directorul general al grupului Agricover, afirma ca seceta de toamna va duce la o reducere a recoltei de grau si orz de 15-20%, ca rezultat al neinfiintarii in timp util a culturilor.

Se asteapta ca productia agricola din 2012 sa fie ca cea din 2008

"Per ansamblu ne asteptam ca anul 2012, din punct de vedere al productiei agricole, sa fie mai degraba catre nivelul anului 2008, dar in conditiile unui PIB stagnant (dat de celelalte industrii) si un pret mai mare al cerealelor. E posibil sa vedem o contributie a agriculturii la PIB de circa 4%", a declarat directorul grupului Agricover.

"Un element critic pentru fermieri in primavara 2012, care va influenta atat suprafata cultivata, cat si calitatea tehnologiilor folosite, va fi recuperarea TVA de la stat pentru input-urile folosite in 2011, an in care au vandut cereale fara TVA si au cumparat input-uri cu TVA. Un dezechilibru de 24 % in cash-ul unui fermier va avea un impact semnificative", a mai spus Arsene.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, agricultura a avut o pondere in PIB de 5,7% in 2010, de 6,1% in 2009, 6,3% in 2008 si 5,4% in 2007.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#seceta afecteaza rapita, #seceta economie, #agricultura economie , #Agricultura