Seceta si productia viticola, in 2012: Calitatea si cantitatea de vin raman aceleasi

Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 14:09
2550 citiri
Seceta si productia viticola, in 2012: Calitatea si cantitatea de vin raman aceleasi

Seceta si-a pus amprenta asupra sectorului viticol, dar nu in egala masura cu ceea ce s-a intamplat la culturile arabile, a declarat vineri, Emil Dumitru, director in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

"Noi spunem ca exista o productie medie buna, vom avea niste vinuri de calitate si nu a afectat (seceta n.r.) in asa masura incat sa fie o problema cu cantitatea de vin pe care Romania o produce in mod constant anual. Sunt intrunite toate premisele pentru a avea noi consumatori, pentru a avea un vin de calitate din productia anului 2012", a spus Dumitru.

Pe de alta parte, acesta a aratat ca Ministerul Agriculturii a facut eforturi sustinute pentru ca sectorul vitivinicol sa aiba o alocare financiara importanta, care se ridica la 42 milioane de euro anual.

"Avem o absorbtie de 100% a fondurilor europene destinate masurilor de sprijin pentru sectorul vitivinicol. Acest lucru s-a datorat faptului ca nu au fost niste masuri excesiv de birocratice si Romania a instituit printr-un ordin de ministru in 2007 pentru prima data masura de reconversie, restructurare, reintinerire a plantatiilor viticole pentru cei care nu sunt familiarizati cu termenii din sectorul vitivinicol", a spus Dumitru.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, culese de inspectorii din teritoriu, productia de vin a fost anul trecut de 4,05 milioane de hectolitri, in crestere cu 23% fata de anul 2010, cand aceasta s-a cifrat la 3,28 milioane de hectolitri. Cu toate acestea productia totala de vin a Romaniei poate fi mai mare in conditiile in care apar si cantitatile obtinute de micii producatori.

In 2011, romanii au consumat cu 15% mai mult vin de calitate comparativ cu anul 2010, numarul insemnelor DOC (Denumire de Origine Controlata) apropiindu-se de nivelul de 32,765 milioane.

In ceea ce priveste consumul anual de vin in Romania, acesta este de 24 de litri/cap de locuitor, reprezentand jumatate din consumul tarilor dezvoltate, care se ridica la 50 de litri/locuitor. De exemplu, in Franta se consuma 58 litri/cap de locuitor, in Italia 53 de litri/cap de locuitor, iar in Statele Unite doar 13 litri/cap de locuitor.

Romania este unul dintre cei 15 producatori de vin la nivel mondial si al saselea producator de vinuri din Europa dupa Franta, Italia, Spania, Germania si Portugalia. De asemenea, Romania ocupa locul cinci in ierarhia tarilor viticole europene, cu o suprafata totala cultivata cu vita de vie pe rod de 183.400 hectare in 2010.

#viticultura seceta, #viticultura fonduri UE Romania, #productie vin , #Agricultura