Secretar de stat la Agricultura: Avem nevoie de un singur fond mutual pentru despagubiri

Marti, 30 Iulie 2013, ora 13:36
1547 citiri
Secretar de stat la Agricultura: Avem nevoie de un singur fond mutual pentru despagubiri

Romania are nevoie doar de un singur fond mutual pentru despagubirea pierderilor din agricultura deoarece divizarea in mai multe entitati va diminua capacitatea de acoperire a necesitatilor agricultorilor, considera secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.

"Eu cred ca un singur fond mutual este mai puternic. Cred ca, daca il vom diviza, acea capacitate de acoperire a tuturor necesitatilor agricultorilor nu poate functiona daca vor fi, de exemplu, 42 de fonduri. Cred ca e bine sa avem un singur fond mutual care sa raspunda tuturor solicitarilor fermierilor", a declarat, marti, Daniel Botanoiu, la o conferinta de profil.

Acesta a precizat ca, in prezent, normele metodologice de functionare pentru fondul mutual au fost trimise spre consultare catre toate organizatiile profesionale si, ulterior, vor fi aprobate in Guvern. Normele contin toate elementele legate de contributia agricultorilor pe hectar sau in functie de numarul de animale.

"Ne dorim ca toate organizatiile profesionale sa fi prezente si sa constituie acest fond, pentru ca 65 la suta din despagubiri pentru pierderile de venit vor veni din acest fond, iar din acei 65%, un procent de 75% vine din partea Comisiei Europene si 25% din partea Romaniei. Fermierii trebuie sa infiinteze insa acest fond, pentru ca va fi administrat tot de ei.

Noi sustinem din punct de vedere financiar functionarea lui, insa ei trebuie sa inteleaga ca trebuie sa-l puna rapid in practica, pentru ca asta ii va proteja. De exemplu, la o paguba de 100.000 de euro, 65.000 de euro vin din contributia nationala si europeana, iar restul din partea fermierilor. Ca atare, fermierul trebuie sa contribuie ca sa ajunga la un anumit nivel, la o anumita cota de despagubire, daca se intampla un eveniment negativ. Va fi o contributie pe hectar sau la numarul de animale", a mai spus Botanoiu.

Potrivit specialistilor din Ministerul Agriculturii, functionarea fondurilor mutuale pentru agricultura va putea fi sprijinita financiar, timp de trei ani, din fonduri europene si nationale, insa capitalizarea acestora va fi facuta de fermierii romani interesati de a participa si cotiza la un astfel de fond.

Un astfel de fond ar trebui sa detina pentru inceput cel putin 50 de milioane de euro, anual cotizatia fermierilor urmand sa fie capitalizata daca nu vor fi evenimente climatice care necesita acordarea de despagubiri.

Romania a preluat modelul fondului mutual frantuzesc, deoarece Franta este singura tara din UE care are functional un astfel de fond, desi infiintarea acestora este o obligatie in viitoarea Politica Agricola Comuna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fond despagubiri agricultura, #fond mutual agricultura, #Ministerul Agriculturii despagubiri dezastre , #Agricultura