Acord asupra reformei Politicii Agricole Comune: 30% din ajutoare vor depinde de masuri eco

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 11:10
1147 citiri
Acord asupra reformei Politicii Agricole Comune: 30% din ajutoare vor depinde de masuri eco

Ministrii europeni ai agriculturii au reusit sa ajunga, marti seara, la un acord asupra reformei Politicii Agricole Comune (PAC), dupa doua zile de negocieri.

Acordul a fost adoptat de 25 dintre statele UE, exceptie facand Slovenia si Slovacia, relateaza AFP.

Dar intelegerea reflecta numai pozitia Consiliului de ministrii ai UE si problema va trebui discutata de Comisie cu Parlamentul European, care a aprobat la randul sau propriul proiect de reforma pe data de 13 martie.

Irlanda, care asigura presedintia semestriala a UE, spera sa obtina un compromis pana in luna iunie a acestui an, pentru ca aplicarea reformei PAC sa inceapa in anul 2015.

La capatul a doua zile de negocieri, ministrii europeni ai agriculturii au convenit ca 30% din ajutoarele directe oferite agricultorilor sa fie conditionate de respectarea unor masuri ecologice.

Reprezentantii statelor UE nu au dat curs solicitarii Comisiei, care dorea o reechilibrare a ajutoarelor pentru agricultori printr-o plata uniforma la hectar incepand cu anul 2019 (principiul "convergentei interne").

In prezent, circa 80% din ajutoare sunt alocate marilor exploatatii. Avand puncte de vedere divergente, ei au stabilit in final ca ajutoarele sa fie corelate cu anumite productii pentru a sustine unele sectoare in dificultate, cum este cazul cresterii bovinelor de lapte si productia de fructe si legume. Germania s-a opus acestei masuri, in schimb Franta, principala beneficiara a PAC, a sustinut-o.

Bugetul alocat PAC pentru urmatorii sapte ani (2014-2020) a fost diminuat cu 12%, ajungand la 373,2 miliarde de euro, dar agricultura ramane principalul capitol de cheltuieli al UE, cu 38% din bugetul total.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#PAC aprobare, #acord PAC 2014, #Politica Agricola UE , #Agricultura