Tabara: Romania ar putea cultiva soia modificata genetic din 2012

Joi, 07 Aprilie 2011, ora 14:16
2793 citiri
Tabara: Romania ar putea cultiva soia modificata genetic din 2012

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat joi ca Romania ar putea cultiva soia modificata genetic din 2012, in conditiile in care va obtine anul acesta aprobarea Uniunii Europene.

Bloombiz iti recomanda:

Presedinte Rompan: organismele modificate genetic, solutia pentru scumpirea hranei. Sunteti pro sau contra OMG?

"Facem toate demersurile si speram sa obtinem acordul Uniunii Europene anul acesta. Sper ca in 2012 sa avem deschidere catre aceasta cultura. Citesc toate demersurile de la fermieri cu problemele pe care le au cu importurile de proteine si stiu cat de necesara este", a mentionat Tabara.

Ministrul Agriculturii a declarat ca este constient de faptul ca "exista probleme legate de speculatie politica in decizii si astea trebuie inlaturate". 

Tabara considera ca soia reprezinta un pas important pentru intarirea capacitatii de export a Romaniei. Acesta a precizat ca in Romania se consuma anual in jur de 500.000 de tone de soia. "Daca ne ducem cu o productie de peste 1,5-2 milioane de tone, va dati seama ce capacitate de export avem", a mai spus ministrul.

Valeriu Tabara a subliniat ca ar fi pacat sa se exporte soia bruta, ci ar trebui sa se exporte preparate din soia: srot, ulei de soia, extracte de soia.

"Sunt multe alte preparate care pot fi obtinute din soia. Nu neaparat sa exporti ceva brut si sa exploateze altii", a mai spus Tabara.

Ministrul Agriculturii a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca prin necultivarea soiei modificate genetic, Romania pierde circa 1 miliard de euro si ca reintroducerea acestei culturi este cerinta majoritatii fermierilor romani.

Tabara considera ca reluarea cultivarii de soia modificata genetic este necesara atat din punct de vedere agronomic, cat si din perspectiva asigurarii, din productia interna, a necesarului de proteina vegetala destinata sectorului zootehnic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#origanisme modificate genetic, #soia modificata genetic, #exporturi romanesti, #agricultura, #ministrul agriculturii , #Agricultura