Tabara: Romania ar putea da CE mai putini bani

Marti, 19 Aprilie 2011, ora 14:30
1292 citiri
Tabara: Romania ar putea da CE mai putini bani

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat intr-un interviu acordat MEDIAFAX ca suma pe care Romania trebuie sa o achite Comisiei Europene ar putea scadea sub 75 de milioane de euro, nivelul penalizarii pentru cheltuirea incorecta a unor fonduri europene.

"Ceea ce e important, noi am avut in prima anuntare circa 100 de milioane, noi am avut un dialog si cu Curtea de Conturi, pentru ca verificarile se fac nu numai de institutia ministerului, se fac si de catre Curtea de Conturi, de catre celelalte institutii si, in urma acestor verificari si discutii, s-a redus cu circa 25 de milioane de euro aceasta penalitate, repet, care este formata din platile pe doi ani. Speranta noastra este ca aceasta suma (de 75 milioane de euro - n.r.) sa se reduca si sunt argumente", a spus Tabara.

El a afirmat ca banii trebuie platiti in cinci rate si se retin din alte fonduri. 

"Acum avem noi, are UE sa ne dea niste bani. Se stie ca a fost suspendat SAPARD-ul la un moment dat, noi am platit, avem vreo 50 de milioane de euro de luat de la Comisie penalitate, pentru Comisie sunt aceste chestiuni reciproce.

Daca va uitati, Franta, Spania, Germania, toti platesc, si unii au sume mai mari decat Romania. Repet, la prima vedere suma e mare si e mare, dar daca o comparam cu celelalte state, nu e foarte mare", a adaugat ministrul.

Comisia Europeana va recupera o suma de 74,9 milioane euro alocata Romaniei pentru agricultura si cheltuita in mod incorect, neregulile vizand controalele si furnizarea de informatii inexacte fermierilor, ca parte a unui program prin care autoritatile europene imputa statelor membre in total 530 milioane euro.

Neregulile din Romania vizeaza "puncte slabe ale sistemului LPIS-GIS (de identificare a parcelelor agricole, n.r.) in ceea ce priveste controalele administrative incrucisate, furnizarea de informatii inexacte fermierilor si controalele ineficiente la fata locului in privinta ajutoarelor pe suprafata", potrivit unui comunicat al CE.

Cele mai mari sume sunt imputate Greciei (260 milioane euro), Spaniei (115 milioane euro) si Romaniei.

Tabara a explicat ca penalizarea se refera la cheltuieli facute in 2007 si 2008.

"Trebuie stiut ca Romania a pornit fara cadastre - este una dintre marile probleme ale Romaniei - si continuu sa cred ca institutiile care se ocupa de cadastru nu se regasesc in locul in care ar trebui sa se regaseasca. Si avem o mare problema: neavand cadastru funciar facut la nivelul solului, noi am lucrat foarte mult prin ceea ce inseamna controlul aerian.

Pe de alta parte, trebuie luata si experienta fermierilor. Foarte multi au tratat problema ca si cand te duceai si inscriai la primarie sau la directia agricola nu stiu ce declaratie, fara sa creada ca cineva va verifica in totalitate declaratia respectiva", a aratat ministrul. 

El a adaugat ca, in plus, unii fermieri au declarat suprafete duble de teren, sperand sa obtina finantari mai mari si crezand ca nimeni nu verifica. 

"Ei nu, totul s-a verificat si se verifica la milimetru", a incheiat Tabara. 

#fonduri comisia europeana, #valeriu tabara, #bani agricultura , #Agricultura