Taxarea inversa la cereale s-ar putea prelungi inca doi ani. Veste buna sau proasta?

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 09:15
2364 citiri
Taxarea inversa la cereale s-ar putea prelungi inca doi ani. Veste buna sau proasta?

Guvernul de la Bucuresti a cerut Comisiei Europene o derogare pentru taxarea inversa la cereale. Masura, ce urma sa se aplice pana in mai 2013, s-ar mai putea prelungi cu inca doi ani.

Desi producatorii trebuie sa astepte minim 45 de zile pana isi recupereaza TVA de la stat, reprezentantii industriei saluta decizia autoritatilor.

Taxa inversa la cereale si plante tehnice a fost introdusa in iunie 2011, autoritatile sustinand atunci ca reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de combatere a evaziunii fiscale, prin eliminarea "firmelor fantoma", care nu platesc taxa pe valoare adaugata.

Practic, pentru producatorii de cereale se aplica TVA atunci cand fac achizitii, insa in pretul de vanzare a marfii nu este inclusa taxa pe valoare adaugata, pe care o vor recupera de la stat.

"O asemenea taxa poate crea niste probleme pentru producatorii agricoli care trebui sa astepte sa vina Finantele in control ca sa isi primeasca banii de pe taxa pe valoare adaugata. Ca reprezentant al Asociatiei Profesionala 'Cereale si Produse Derivate' pot sa spun ca noi am aprobat in unanimitate sa se continue taxarea inversa", a declarat Aurel Popescu, presedintele Patronatului din Industria Panificatiei Rompan pentru Business24.

Cu toate acestea, Aurel Popescu a recunoscut ca o asemenea masura ii incurca financiar pe producatorii agricoli care trebuie sa astepte minim 45 de zile pentru a recupera TVA.

"Fiscul intarzie cu plata TVA catre producatori si atunci ei trebuie sa se imprumute la banci si fac cheltuieli suplimentare. Aceasta este marea problema. Daca producatorii si-ar primi banii in 45 de zile nu ar mai exista probleme", a adaugat Popescu.

Sorin Minea, presedintele Patronatului Romalimenta crede ca, daca nu s-ar fi cerut derogarea, in Romania s-ar fi mutat toata evaziune fiscala din Bulgaria si Ungaria, tinand cont ca in aceste tari masura se aplica.

"Noi reprezentam industria si din punctul nostru de vedere o noua derogare este binevenita. Masura era gandita pentru combaterea evaziunii fiscale din agricultura. E drept ca noi am cerut o astfel de masura pentru toate cerealele sau TVA redus", a declarat Sorin Minea pentru Business24.

Potrivit estimarilor Ministerului de Finante din 2011 taxarea inversa la cereale si plante tehnice ar putea genera venituri bugetare suplimentare de 240 milioane lei in 2011 si 410 milioane lei in 2012.

#taxare inversa agricultura, #TVA agricultura, #masuri agricultura CE , #Agricultura