Terenuri gratis pentru fermieri: Demagogie sau politica agricola?

Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 08:00
3038 citiri
Terenuri gratis pentru fermieri: Demagogie sau politica agricola?

Pe langa subventii mai mari cu 25% sau prime de instalare de pana la 70.000 de euro, tinerii fermieri ar putea primi si pamant din partea statului, doar, doar sa fie lucrat. Propunerea vine din parte Consiliului National pentru IMM-uri, dar este contestata de jucatorii din piata.

Mai exact, tinerii care au pana in 40 de ani si sunt intresati sa inceapa un business in agricultura ar putea primi, gratuit, de la stat, 50 de hectare de teren pentru 10 ani, cu obligativitatea de a lucra terenul respectiv. Initiatorul proiectului, vicepresedintele CNIPMMR, Florin Jianu a precizat ca propunerea este in prezent analizata de Ministerul Agriculturii.

"Urmeaza sa fie operationalizata de minister. Noi am stabilit ca exista o suprafata larga de teren care poate fi portionata si data catre intreprinzatori. Criteriile nu sunt inca stabilite. Exista obligativitatea ca acel teren sa fie lucrat. El este dat cu titlul de gratuitate pentru 10 ani de zile. Termenul se poate extinde", a declarat pentru Business24 Florin Jianu, vicepresedinte CNIPMMR.

Reprezentantul Consiliului pentru IMM-uri a explicat faptul ca in normele metodologice vor puse niste conditii pentru tinerii care ar putea primi terenuri de la stat.

"Trebuie sa fie legat de o firma din domeniul agriculturii, trebuie sa fie legat de un tanar care, fie a mai lucrat in domeniu, fie are niste cursuri de specializare. Dorinta noastra este ca agricultura sa treaca in ceea ce se numeste zona alba a economiei. Agricultura inregistreaza un procent foarte ridicat de agricultura la gri si atunci ar insemna sa ai un control asupra firmelor", a adaugat Jianu.

Potrivit lui, Agentia Domeniilor Statului are in jur de 400.000 de hectare de teren agricol nelucrat, iar prin comasari si achizitii se poate ajunge la un milion de hectare de teren.

"In Romania suprafata agricola este de 14 milioane de hectare de teren agricol din care arabil 10 milioane de hectare, din care lucrat 4 milioane deci mai putin de jumatate. Procentul in PIB al agriculturii din Romania este de 6-7%. Prin aceasta masura s-ar mai putea aduce un punct procentual in PIB cel putin", a spus Jianu.

"Statul nu mai dispune de o palma de pamant"

Totusi, jucatorii din piata sustin ca aceasta idee nu este fezabila pentru terenurile pe care le detine ADS sunt deja concesionate pe perioade lungi de timp.

"Ideea este buna, insa nu este fezabila din mai multe motive. ADS nu are teren care sa nu fie sub contact la ora actuala sau daca are, sunt suprafete foarte mici. Este foarte greu sa subcontractezi un astfel de teren. Contractele incheiate prevad ca terenul poate fi scos din contract numai daca se retrocedeaza, si nu este cazul aici", a declarat pentru Business24 Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii.

Parerea fostului ministru este impartasita si de Laurentiu Baciu, seful Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania care crede ca statul nu poate denunta atat de usor contractele de concesiune.

"Este o masura nerealizabila. Sunt acele contracte de concesionare pe 40-50 de ani cu ADS-ul. La ora actuala statul nu mai dispune de o palma de pamant care sa fie libera de contract. Si statul are o obligatie fata de consionari. Acest proiect trebuie lipit langa cel cu ferma familiala, cel cu irigatiile, fondul mutual din categoria proiecte nerealizabile", a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#terenuri agricole tinerii fermieri, #terenuri ADS, #terenuri gratis tinerii fermieri , #Agricultura